Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080205-miljöbilar-januari
080205-miljöbilar-januari
080205-miljöbilar-januari
080205-miljöbilar-januari

Rekordmånga köper miljöbilar

Miljöbilarnas spridning på den svenska marknaden fortsätter i rask takt, i januari ökade försäljningen med 104 procent mot i fjol. Andelen miljöbilar har nu nått en ny högstanivå på 35,8 procent.

Även om miljöbilarna säljs i allt större antal minskar det totala antalet sålda personbilar. Under januari registrerades 17 033 bilar, vilket är en minskning med 17,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Minskningen av de totala bilregistreringarna i januari var väntad efter den kraftiga ökning vi hade i december, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden. 

Uppgången i december förklaras av att många dieselbilar registrerades innan årsskiftet för att få del av partikelfilterrabatten på 6 000 kr. Rusningen efter dieselbilar innan årsskiftet innebar att antalet nyregistrerade dieselbilarna under januari sjönk från förra årets 31 procent till 26 procent. 6 106 miljöbilar registrerades under årets första månad. Miljöbilarnas andel av den totala marknaden uppgår därmed till 35,8 procent, vilket kan jämföras med 14,5 procent i januari förra året. Från och med januari i år utgår Bil Sweden endast utifrån Vägverkets miljöbilsdefinition. Till skillnad från tidigare år då man använt sig av både Vägverkets och Skatteverkets miljöbilsdefinition. Förändringen innebär att en aning färre bilar fångas upp i statistiken. Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp om högst 120 g/km ökade under januari med 48 procent. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 20 procent. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 13,8 procent i januari i år jämfört med 9,5 procent i januari förra året.