Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071016-renault-4hjulsstyr071016-renault-4hjulsstyr071016-renault-4hjulsstyr
071016-renault-4hjulsstyr

Renault Active Drive – fyrhjulsstyrningen är tillbaka

Renault har tillsammans med trimavdelningen Renaultsport utvecklat ett nytt fyrhjulsstyrningssystem som kommer att debutera på nya Renault Laguna Coupé.

På 1980- och 1990-talen satsade några biltillverkare på styrning av alla fyra hjul. Systemen blev ingen framgång då de kostade för mycket i utvecklings- och produktionskostnader samt vägde lite för mycket. Nackdelarna övervägde alltså fördelarna som främst bestod i att bilens understyrning minskade en aning.

Nu har Renault utvecklat ett nytt system för aktiv fyrhjulsstyrning, trots tidigare floppar. Detta system, kallat Active Drive, är dock helt annorlunda då styrningen av bakhjulen kontrolleras via en datorenhet (styrenhet). Datorn tar in information från bilens rattutslag, hastighet och ESP-system var tionde millisekund och beräknar blixtsnabbt hur bakhjulen behöver styras med.

Active Drive kommer att debutera på kommande Renault Laguna Coupé som visas upp på Genèvesalongen i mars nästa år. Därefter ska systemet finnas tillgängligt på de flesta bilmodeller från Renault. Flera andra biltillverkare utvecklar liknande system, men Renault vill gärna vara först ut med det och samtidigt applicera det på så många bilar som möjligt, då tekniken ses som revolutionerande.

Renault är så pass övertygade om tekniken och sitt system att de bjöd in en oberoende biltidning (Evo) för en provkörning i slalombana på deras provbana utanför Paris. Tidningens utsände har idel lovord vad gäller Renault Active Drive, när denne fick testa systemet i en ny Renault Laguna. Som jämförelse i slalombanan användes dels en Laguna utan systemet, dels en Porsche Boxster. Systemet ger bilen en mer direkt styrning, svänger in skarpt utan att vara aggressivt samtidigt som bilens understyrning är borta.

Läs mer om vad Evo skriver om systemet genom att klicka på länken nedan.

Läs tidningen Evos provkörning av Active Drive