Renault Alaskan Concept överraskar i Frankfurt

Som en blixt från klar himmel presenterar Renault ännu en pickup efter att Duster Oroch visats tidigare i somras. Alaskan Concept är den globala varianten som ska ställas ut på bilsalongen i Frankfurt.

På förra årets bilsalong i Sao Paolo, Brasilien, överraskade franska Renault många genom att visa upp ett pickupkoncept – Duster Oroch. Som namnet avslöjar är modellen baserad på suven Dacia Duster.

I mitten av juni i år visades den färdiga bilen upp för världens pickup-fans och alla andra. Därmed trodde vi att Renault var färdiga med pickup-spåret för i år, men icke.

Renault tar oss på sängen än en gång. På årets Frankfurtsalong, som sätter igång om mindre än två veckor, ska de nämligen visa upp ännu en pickup – eller Sports Utility Pickup, en sup, som fransmännen gärna kallar biltypen. Denna gång handlar det om en konceptbil och namnet Alaskan har ersatt det något hårdare Duster Oroch.

Skillnaden mellan Alaskan Concept och Duster Oroch är att sistnämnda ska säljas enbart på den sydamerikanska marknaden medan förstnämnda är en förhandsvisning av den pickup som ska säljas över hela världen med start nästa år.

Utseendet skiljer sig också. Medan Duster Oroch ser ut som en Duster är Alaskan Concept betydligt mer Renault-formad, framför allt i fronten. I rumpan känns den däremot lite Mitsubishi.

Renault kallar Alaskan Concept för en premiumpickup som lämpar sig lika väl för arbete och fritid som för vardaglig körning. Den kommer i produktionsform att erbjudas i flera olika karossutföranden, alltså inte bara som dubbelhytt som vi ser på bilderna här, och med flertalet olika drivlinor.

Enligt fransmännen ska deras globala pickup ha enastående accelerationsprestanda och klassledande bränsleekonomi.

Uppemot ett ton i maxlast ska Alaskan Concept klara, samma siffra som för Volkswagen Amarok när den är utrustad med den hårdare, icke-komfortinriktade fjädringen.