Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renault Arkana kommer nu till Sverige

I höstas nåddes vi av meddelandet att Renaults slanka suv Arkana få tillstånd att rulla in på europeiskt territorium. Nu är det dags – i sommar kommer den till Sverige.

”En unik fusion mellan elegansen hos en sedan och bastantheten hos en suv”. Så beskrev Renault nya suven Arkana när den hade premiär på bilsalongen i Moskva under sensommaren 2018. Sedan våren 2019 har modellen sålts i Ryssland, men även i Sydkorea men då under namnet Renault Samsung XM3. Trots väldiga likheter mellan modellerna på de båda marknaderna är tekniken undertill olika. Ryska Arkana byggs på gamla Renaults gamla B0-plattform från 2004 som exempelvis gamla Renault Captur var baserad på. Koreanska Samsung XM3 byggs i stället på den 15 år nyare plattformen CMF-B som används till bland annat nya Captur men även till Clio och Nissan Juke.

När Arkana nu är aktuell för svenska marknaden (och andra marknader i Europa) är det – tack och lov – den koreanska varianten som hittat hit. Det innebär modernare teknik, bland annat sett till motorerna. Arkana erbjuds nämligen i Europa som hybrid, ett alternativt som inte finns i Ryssland.

Modellversioner och svenska priser

TCe 140 EDC Zen 238 900 kr.

E-Tech 145 Zen 250 900 kr.

TCE 140 EDC Intens 251 400 kr.

E-Tech 145 Intens 271 000 kr.

E-Tech 145 RS Line 299 900 kr.

 

TCe är bensinmotor på 1,3 liter och 140 hk.

E-Tech är hybrid (elmotor assisterar bensinmotor på 1,6 liter) på totalt 143 hk.

EDC är dubbelkopplingslåda.

Zen, Intens och RS Line är utrustningsnivåer.

Vad som inte erbjuds i Europa, däremot i Ryssland (som förvisso delvis ligger i Europa), är Arkana med fyrhjulsdrift.

1 AV 2
Foto: Renault
2 AV 2
Foto: Renault

Renault Arkana fick nyligen fem stjärnor i krocktest- och säkerhetsskydd av Euro NCAP, dock utan att modellen krocktestades. Betyget lyftes nämligen över från syskonbilen Captur då Euro NCAP räknar modellerna som mer eller mindre identiska.

Foto: Renault

Denna franska ”slanksuv” mäter 456,8 centimeter från för till akter vilket gör den bra mycket större än syskonet Captur som endast är 422,7 centimeter. Även axelavståndet är snäppet vassare hos Arkana – 272,0 centimeter i stället för Capturs 263,9 centimeter.
I bensinversionen ryms 513 liter i bagageutrymmet, eller 1 296 liter om baksätet fälls. I hybridversionen är siffrorna något lägre – 480 respektive 1 263 liter. Captur rymmer faktiskt aningen mer med baksätet uppfällt, om det inte rör sig om laddhybridversionen som rymmer betydligt mindre last.

Renault Arkana är möjlig att boka från och med maj månad, alltså nu, och dyker upp hos de svenska Renault-handlarna i augusti.