Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault Arkana officiell

Nu visar Renault upp slanka suven Arkana som ska säljas över stora delar av världen, dock inte i Europa.

I dag har MIAS öppnat upp portarna för besökare. MIAS är kortformen för Moskvas internationella bilsalong (Moscow International Auto Show). En av de hetare premiärerna där heter Arkana och kommer från Renault. Modellen är ännu en suv/crossover från den franska biltillverkaren, om än med en tvist denna gång.

Renault går så långt att de kallar Arkana för ”en unik fusion mellan elegansen hos en sedan och bastantheten hos en suv”. Men att benämna sammanslagningen för unik tycker vi är att ta i lite väl mycket. Renault har helt enkelt tittat åt tyskt håll och framgångarna hos BMW med X4 och X6, något som Mercedes även tagit efter och fler är på väg att göra. En suv med fem dörrar och sluttande bakre taklinje, för att påminna om en coupémodell, är med andra ord inte särskilt sällsynt längre.

Fransmännen har fått till utseendet för biltypen, de har till och med lyckats väva in en liten Hofmeister-knyck på bakre sidorutorna. Fronten påminner om hur det ser ut på suv-syskonen Kadjar och Koleos, dock med en mjukare framtoning. Baken är hög och har en ny variant på Renaults senaste bakljusarrangemang. Utförandet liknar det vi ser på Koleos, Talisman och Mégane, men Arkana har fått en egen stil på bakljussignaturen genom att ljusslingorna har dragits närmare emblemet.

Renault kallar bilen för showbil, men vi ser med tydlighet att det mesta på bilen är produktionsmässigt. Små detaljer här och där kommer säkerligen att justeras när det är dags för lansering nästa år, inte minst sidobackspeglarna som kommer att växa till sig för att ge den så viktiga, korrekta bakåtsikten.

Tyvärr visar den franska biltillverkaren inte upp insidan, inte heller avslöjar de några tekniska detaljer, bortsett från att den rullar på 19-tumshjul, att terrängegenskaperna är goda samt att den storleksmässigt placeras in i C-segmentet (golfklassen i folkmun). Vi får sannolikt vänta på mer specifika uppgifter till dess att produktionsversionen visas.

Ryssland blir första land att ta del av Renault Arkana. Den börjar alltså säljas där under 2019. I ett senare skede ska modellen lanseras på andra marknaden runt om i världen. Europa, bortsett från Ryssland, ingår dock inte i planerna.

Att Ryssland är Arkanas premiärland beror dels på att Renault-koncernen är den dominerande biltillverkaren i landet (marknadsandel om 28 procent) och dels på att idén till modellen föddes i just Ryssland.