Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110214-renault-captur110214-renault-captur110214-renault-captur
110214-renault-captur

Renault Captur – Nissan Juke i franska kläder?

Ska Nissans franska partner Renault också lansera en lustig liten crossover? Det verkar så, på Genèvesalongen blir det premiär för konceptbilen Captur som förutom att förevisa Renaults nya designspråk även kan vara en förhandstitt på en ny modell.

Förra året visade Renault konceptbilen DeZir som hade former vi aldrig tidigare sett på en Renault. ”Vårt nya formspråk”, deklarerade Renault och utlovade fler bilar på samma tema. På Genèvesalongen i mars visas nästa konceptbil med de nya Renault-formerna – crossovern Captur.

Det är inte svårt att hitta paralleller mellan Renault Captur och allianssyskonet Nissan Juke. Renaults konceptbil är en högbyggd crossover med sportig framtoning, precis som Juke. Dessutom är de till storleken mycket lika varandra, Captur är bara några centimeter längre och bredare. En fransk version av Nissan Juke är kanske inte så långt borta.

Captur är trots allt en konceptbil och som sådan kryddad med blickfångande detaljer. Karossen är byggd i kolfiber och taket som har stora håligheter som i praktiken gör Captur till en cabriolet. Renault vill även att vi ska lägga märke till de stora dörrarna som öppnas utåt och uppåt samt de stora 22-tumsfälgarna som ser ut att flyta ihop med däcken. I Captur visar Renault för första gången upp sitt nya Visio-system som använder en kamera i vindrutan för att skanna av omgivningen framför bilen. På navigationsskärmen på instrumentpanelen visas en bild av det som är framför bilen med viktiga detaljer, till exempel skyltar och fotgängare, markerade.

Den framhjulsdrivna Captur får sin kraft från en 1,6-litersdiesel med dubbelturbo som utvecklar 160 hästkrafter och 380 newtonmeter. Motorn ska inte släppa ut mer än 99 gram koldioxid per kilometer och pekas ut som ersättaren till Renaults nuvarande 1,9 dCi-motor.

https://youtu.be/3-i2IgEdhoA?height=347&width=575

Läs mer

Provkörning