Renault Captur och Chevrolet Trax fem stjärnor i Euro NCAP

I dag presentar Euro NCAP de senaste krocktestresultaten som omfattar fyra olika bilar: Chevrolet Trax, Dacia Sandero, Nissan Evalia och Renault Captur. Först- och sistnämnda fick full pott.

Euro NCAP fortsätter att krocktesta bilar och dagens testade kvartett utökar årets antal testade bilar till nio stycken. Av dessa nio har sex uppnått fullt stjärnbetyg.

 De senaste två bilmodellerna att erövra fem stjärnor är Chevrolet Trax och Renault Captur.

 Chevrolet Trax fick 94 av 100 möjliga i vuxenskyddet, 85 av 100 i barnskyddet, 64 av 100 i fotgängarskyddet och 81 av 100 i säkerhetsassisterande system. Trax har en syskonmodell i Opel Mokka som krocktestades förra året. Dessa båda bilar är på många sätt identiska så flertalet betyg har förts över från Mokka till Trax. Men då Euro NCAP har justerat sina testmetoder inför 2013 har nya test på Trax också utförts och det är en av anledningarna till att Trax inte nådde riktigt lika högt upp som Mokka som efter 2012 års spelregler fick poäng enligt följande: 96 av 100 möjliga i vuxenskyddet, 90 av 100 i barnskyddet, 67 av 100 i fotgängarskyddet och 100 av 100 i säkerhetsassisterande system.

 Renault Captur var alltså den andra bilen i denna krocktestomgång som fick fem stjärnor. Poängen som delades ut av Euro NCAP ser ut som följer: 88 av 100 möjliga i vuxenskyddet, 79 av 100 i barnskyddet, 61 av 100 i fotgängarskyddet och 81 av 100 i säkerhetsassisterande system. Renault Captur lyckades med andra ord inte riktigt lika bra som Chevrolet Trax.

 Renault Captur är i princip en högbyggd version av nya Clio, en modell som krocktestades förra året med högre poängutdelning, men som tidigare nämnt är årets Euro NCAP-reglement aningen hårdare.

 Renault Clio nådde förra året upp till 88 av 100 möjliga i vuxenskyddet, 89 av 100 i barnskyddet, 66 av 100 i fotgängarskyddet och 99 av 100 i säkerhetsassisterande system.

 De två övriga krocktestade bilarna i denna omgång var Dacia Sandero och Nissan Evalia. Sistnämnda säljs inte i Sverige men i exempelvis Tysklands marknadsförs den. I Sverige finns den dock i form av skåpbilen NV200 som med andra ord bör ha motsvarande krockskydd som testade Evalia.

 Dacia Sandero nådde upp till fyra av fem stjärnor medan Nissan Evalia endast erövrade tre av fem stjärnor. Koncernsyskonen stod med andra ord inte pall på samma sätt som Renault Captur.