Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Renault CapturRenault CapturRenault Captur
Renault Captur

Renault Captur officiell – suv eller MPV?

Renault tycker att världen behöver en ny kompakt crossover och presenterar därför helt nya Captur. Det här är Nissan Jukes flärdfulla syskon som vill plocka det bästa från tre världar.

Mini har sin Countryman, Nissan har sin Juke och snart har Peugeot sin 2008 – segmentet som inhyser små och kompakta crossovers växer i snabb takt och i dag presenteras ytterligare ett tillskott. Renault Captur är den senaste i raden av bilar som vill vara bra på allt.

 Enligt fransmännen bjuder Captur på det bästa från tre världar. Den har utseendet och förarpositonen som en suv, utrymmet och flexibiliteten som en MPV och smidigheten och köglädjen som i en liten bil. Kombinationen av ett kompakt yttre, högre markfrigång, större hjul och skyddsplast anses tillgodose alla vardagens behov. Precis som fallet är med många av de senare årens små och trendriktiga bilar ska Captur gå att skräddarsy närmast till oändlighet. Karossen kan lackeras i tvåtonsmotiv och på insidan ska man kunna välja mellan olika klädslar, färger och motiv. Standardutrustningen kommer bland annat att innefatta nyckellöst system, hill assist och parkeringssensorer bak. 

 Med en totallängd på 412 centimeter skulle man kunna tro att Captur är fransk blåkopia på den två centimeter längre Nissan Juke, men så verkar inte vara fallet. De två bygger visserligen på samma plattform men det gör även lilla Clio. Medan Juke byggs i Japan och Storbritannien kommer Captur att sättas ihop i Valladolid i Spanien. Om motorutbudet till Captur säger Renault inte mer än att det ska finnas bensin- och dieselmotorer med utsläpp från 96 g/km. Vi kan ana att Captur får låna motorer från Clio och instegsmotorn blir i så fall en trecylindrig bensinare med 90 hästkrafter. Minsta dieselmotorn heter dCi 90 och har lika många hästkrafter men släpper i Clio inte ut mer än 83 g/km.