Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault Initiale Paris visar formerna av nya Espace

Med tio år på nacken är Renault Espace en av bilvärldens åldersmän. Med konceptbilen Initiale Paris visar Renault äntligen tecken på att en ersättare är på gång.

För 30 år sedan var den med och skapade segmentet för stora familjebilar och det är därför förståeligt att Renault behandlar Espace-modellen med respekt. Det är ingen modell man förändrar bara för sakens skull. Kanske är det därför nuvarande generation Espace, den tredje i ordningen, har hunnit bli tio år gammal. Men i Frankfurt finns dess efterträdare, åtminstone i konceptform.

 Det vackra namnet Renault Initiale Paris pryder konceptbilen som ger en föraning om nästa generation Espace. Det är tydligt att Renault har för avsikt att följa senare års suvtrend, medan nuvarande Espace är en renodlad MPV med stora glasytor och låg markfrigång beskrivs Initiale Paris som en MPV med suvinfluenser och sportig karaktär. Taklinjen är lägre, sidolinjen högre och tanken är att nästa Espace ska sno tillbaka några av de marknadsandelar som de sjusitsiga suvarna har tagit.

 Glastaket på konceptbilen är inte trasigt, det som på håll ser ut som krossat glas är i själva verket en mycket noggrann avbild av Paris gatunät, vilket ger ett alldeles speciellt ljus i kupén.

 Konceptbilen drivs av en ny dCI 130-motor som är en dieselmotor på 1,6 liter med dubbelturbo, vilket får sägas vara ovanligt på en motor med så liten kapacitet. Maxeffekten är 130 hästkrafter och vridmomentet 400 newtonmeter. Växellådan är Renaults nya dubbelkopplingskonstruktion som kallas EDC och bygger på Shift-by-wire-teknik.

https://youtu.be/dak2CoBXwz8?width=575&height=353