Foto: CarPix

Renault Kadjar är namnet på Frankrikes Qashqai

Nu har Renault avslöjat vad deras kommande suv i C-segmentet ska heta: Kadjar. Den 2 februari är det premiär.

För några veckor sedan visade vi er spionbilder på Renaults motsvarighet till allianskollegan Nissans populära suv Qashqai. I vår artikel spekulerade vi i vilket namn fransmännen tänker ge modellen, baserat på de uppgifter som hittills funnits tillhands. Två heta namnkandidater fanns – dels Koleos, som Renault redan använder på en Koreabyggd suv-modell, och dels Megane SUV.

Inget av dessa båda namn visar sig vara rätt. Renault har valt ett helt nytt modellnamn, nämligen Kadjar. Inte helt olikt namnet Qashqai som tros vara syskonmodell till Kadjar med mycket gemensam teknik.

Kadjar är inte helt taget ur luften. Namnet består av två stavelser med var sin innebörd. ”Kad” ska vara en förvrängning av ordet quad, det vill säga fyrhjuligt fordon som kan ta sig fram överallt. ”Jar” ska påminna om de franska orden ”agile” och ”jaillir” som symboliserar bilens rörlighet och förmåga att plötsligt dyka upp var som helst.

Renault säger att uttalet och stavningen av namnet har en exotisk känsla som tyder på äventyr och att upptäcka nya horisonter.

Att det blev ett namn som börjar på K är heller ingen slump. Fransmännen vill att nya suv-modellen ska passa in i märkets övriga suv/crossover-program som redan består av Captur (C:et uttalas som ett K) och Koleos.

Från och med i dag ska Renault via sociala medier avslöja detaljer om Kadjar. Den 2 februari, det vill säga om exakt en vecka, ska hela bilen avtäckas.

Vad tycker du om namnet som Renault gett nya suven?