Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100607-renault-latitude
100607-renault-latitude
100607-renault-latitude
100607-renault-latitude

Renault Latitude tar över ledarrollen

Vel Satis blev aldrig någon större succé, tvärtom faktiskt. Nu lanserar Renault en ny och betydligt mer konventionell flaggskeppsmodell. Ska Latitude lyckas bättre i kampen mot de etablerade premiumtyskarna?

Möt helt nya Renault Latitude – modellen som ersätter den imponerande men bortglömda Vel Satis. Renault har inte haft några större framgångar med sina stora modeller på senare år och kanske kan det bero på att designen har varit allt annat än lättsmält. Med Latitude gör fransmännen en helomvändning, det nya flaggskeppet är diskret på gränsen till anonymt. Kanske är det rätt recept för att slå sig fram i den stenhårda konkurrensen.

Under den diskret formgivna karossen lurar en arkitektur som är nära besläktad med Laguna och Espace. Den som tycker sig känna igen formerna har ett skarpt öga och gott minne. Latitude är tvillingmodell med Renault-Samsung SM5 som nyligen lanserades i Sydkorea. Båda bilarna är stora, på längden uppmäts 489 centimeter och på bredden 183. Trots storleken vill Renault hävda att designen är elegant och ”racy”. Det racemässiga lär dock stanna vid designen, chassit är inställt för komfort och inget annat. Om det skvallrar även utrustningslistan som bland annat innehåller trezonsklimatanläggning med doftinsats, förarsäte med massagefunktion och Bose-stereo. Renault känner sig ännu inte redo att visa några interiörbilder på Latitude men vi vänder genast blicken mot SM5 och får då se en stilren interiör med till synes exklusiva material.

Renault vill inte heller säga något om de aktuella motoralternativen. Dessa tänker de avslöja först i augusti då Latitude premiärvisas på bilsalongen i Moskva.

Test & provkörningar