Renault Megane Euro NCAP 2014
Renault Megane Euro NCAP 2014 Foto: Euro NCAP

Renault Megane nedgraderad från fem till tre stjärnor i krocktest

Franska Renault har gått på pumpen hos krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP. Populära modellen Megane, som nyligen uppdaterats, fick tre av fem stjärnor i betyg.

Renault har under många år radat upp full pott i Euro NCAP:s krocktest, det vill säga fem stjärnor av fem möjliga. Megane, en av märkets mest populära modeller, fick även den fem stjärnor när den krocktestades 2008. Men eftersom modellen har uppdaterats nyligen har den återigen krocktestats. Det gick inte lika bra denna gång.

Sedan tredje generationen Megane lanserades för sex år sedan har Euro NCAP höjt krocksäkerhetskraven i takt med att biltillverkarnas utveckling inom området blivit allt bättre. Dagens Megane är alltså en gammal konstruktion sett till bilar som utvecklas i dag. Detta drar av en stjärna från Meganes totalbetyg. Men det är inte allt.

Ytterligare en stjärna trillar bort i och med att Euro NCAP är stenhårda på bilbältespåminnelse. Renault Megane har enligt Euro NCAP tillfredställande bältespåminnare för de båda framsätena, men när det kommer till baksätet är det värre. Bältespåminnare för baksätet finns, men Renault har valt att via text informera om bältesstatusen i baksätet, inte via symboler. Denna text är inte tillgänglig på alla språk som är nödvändiga. Därför plockar Euro NCAP bort en stjärna och dagens Megane har därmed krocksäkerhetsbetyget tre stjärnor.

Renault har meddelat Euro NCAP att de ska se över textinformationen som uppmärksammar föraren på bältesstatusen för baksätet. Vi misstänker att de kommer att uppdatera sitt system inom kort och därmed kan vi vänta oss att Megane återigen testas av Euro NCAP och då får fyra stjärnor.

Parallellt med Renault Megane krocktestades även de båda tvillingbilarna Citroën C-Elysée och Peugeot 301, samt Ford Tourneo Courier, kinesiska MG3 och Volkswagen Golf Sportsvan.

Enda bil att få fem stjärnor var Golf Sportsvan. Fyra stjärnor fick Ford Tourneo Courier medan de båda franska bilarna fick, liksom sin landsbroder Megane, tre stjärnor.

Läs mer om senaste krocktestomgången på Euro NCAP:s webbplats.