Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090305-renault-megane-rs090305-renault-megane-rs090305-renault-megane-rs
090305-renault-megane-rs Foto: Teknikens Värld

Renault Mégane RS avtäckt i Genève

Mégane RS har länge ansetts vara bland de allra hårigaste i sin klass och RS-entusiasterna har väntat länge på dess efterträdare. Nu är den här och med sina 250 hästkrafter ser den ut att kunna förvalta RS-arvet väl.

Bilen som nästan har kommit att bli en legend i den stenhårda GTI-klassen har nu fått sin efterträdare. På Genèvesalongen visas Renault Mégane Renaultsport 250 . Det är en knallgul skapelse som står på mässgolvet och det går knappas att missa att det inte är en vanlig Megane det rör sig om. Bortsett från den kycklinggula färgen särskiljer sig RS-modellen genom ett omfattande kjolpaket med en hungrig frontspoiler och en diffuserliknande bakkjol med centrerat utblås. Icke att förglömma är de svartlackerade 18-tumsfälgarna och de starkt röda bromsoken.

Till framhjulen skickas kraften från en 2,0-liters turbomotor som ger 250 hästkrafter och 340 Nm vid 3 000 r/min. Tack vare en twin scroll-turbo har motorn ett brett kraftregister, 80 procent av det maximala vridmomentet är tillgängligt redan vid 1 900 r/min. Dessvärre vill Renault inte dela med sig av varken acc-tider eller toppfart. Tidigare uppskattningar tyder dock på en 0-100 km/h-tid på strax under 6 sekunder och en toppfart omkring 250 km/h. Fjädringen är i stort sett oförändrad i förhållande till R26 R som lanserades i höstas. Precis som sin företrädare kan nya Mégane RS fås i två olika chassiuppsättningar, Standard eller det hårdare Cup som dessutom innefattar en LSD-differential. I båda utföranden ingår ESP som kan stängas av helt och hållet vid bankörning.

Att det är en RS märks naturligtvis även när man sitter inne i bilen. Nya Recaro-stolar med extra sidostöd, analog varvräknare, växlingsindikator, aluminiumpedaler och Renaultsport-ratt signalerar att det inte är en vanlig Megane. Renault Mégane RS har säljstart i Storbritannien senare i år. När den kommer till Sverige är oklart.

https://youtu.be/hWNdrMfDVXM?height=347&width=575

Läs mer

Provkörning