Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080513-nissan-renau-bajaj
080513-nissan-renau-bajaj
080513-nissan-renau-bajaj
080513-nissan-renau-bajaj

Renault-Nissan bygger Nano-utmanare

Tata startade helt klart en trend med sin rekordbilliga Nano. Renault och Nissan har offentliggjort att de, i ett joint-venture med indiska Bajaj Auto, ska bygga en direkt konkurrent till Tata Nano.

När Tata Motors presenterade sin lågprisbil Nano var det nog många chefer i världens bilföretag som satte kaffet i halsen. Många ifrågasatte om det verkligen skulle gå att sälja en bil så billigt som 2 500 dollar, ungefär 16 500 kronor. Inte oväntat fick Tata enormt mycket uppmärksamhet över hela världen. Visserligen bidrog köpet av Jaguar och Land Rover till den mediala uppmärksamheten. Men det var nog ändå många biltillverkare som fick eld i baken när de såg att Tata skulle börja sälja världens billigaste bil. Framförallt GM och Toyota som aspirerar på titeln som världens största biltillverkare skulle gärna vilja ha en Nano-motsvarighet inom familjen. Nu verkar det som att betydligt mindre Renault och Nissan hinner före amerikanerna och japanerna.

I samarbete med Bajaj Auto ska Renault och Nissan ta fram en egen lågbudgetbil som placerar sig i exakt samma prisklass som Nano, det vill säga 2 500 dollar. Bilen som för tillfället går under kodnamnet ULC, kommer att byggas i en nyupprättad fabrik i Chakan i Indien. Hela 400 000 bilar ska byggas under det första året, som förväntas bli 2011. Inledningsvis ska ULC endast finnas tillgänglig för de indiska kunderna, men det blir troligtvis aktuellt med fler marknader i framtiden. Det joint-venture som ska bygga bilen kommer att ägas till 50 procent av Bajaj Auto och 25 procent vardera av Renault och Nissan.

Läs mer