Renault och Nissan utsatta för cyberattack

I helgen angreps tiotusentals datorer världen över i en stor it-attack. Bland annat angreps brittiska sjukhus och ryska banker, men även Nissans och Renaults system.

Enligt AFP ska den senare ha varit tvungen att stoppa sin produktion i Slovenien och vid ett antal anläggningar i Frankrike. Enligt Jalopnik ska Renaults fabrik i Sandouville varit tvungen att stängas ner helt efter attacken.

Även Nissan, som ingår i Renault-Nissan Alliance partnership, ska ha påverkats av attacken, om än inte i samma omfattning. Tillverkarens Sunderland-fabrik (där man bygger Qashqai och Infiniti Q30) ska ha dragits med en haltande produktionstakt i helgen, enligt Automotive News.

Sammanlagt ska 99 länder vara drabbade av helgens it-attack – däribland Sverige. Enligt TT ska bland annat verkstadsbolaget Sandvik och Timrå kommun fått sina datorer infekterade.

Det hela beskrivs som en ransomware-attack. Ransomware är ett typ av virus där den angripna datorns filer och dokument krypteras och där ägaren sedan krävs på en lösensumma för att kunna låsa upp datorn igen.

Än så länge är det okänt vem som står bakom attacken.