Renault Scenic XMOD

Renault Scenic XMOD – ny familjebuss i galonkläder

Bara ett år efter det första kommer det andra ansiktslyftet av Renault Scenic och Grand Scenic. Lyftet är litet men ackompanjeras av lanseringen av Scenic XMOD – familjebussen har dragit på sig galonbyxorna igen.

Frankofilen med en särskild böjelse för terränggående bilar kommer säkerligen ihåg Renault Scenic RX4. Med fyrhjulsdrift, gummiklädd kaross och utanpåliggande reservhjul blev den tuffast i MPV-segmentet i början av 2000-talet. Uppföljaren Scenic Conquest blev inte lika tuff då den tappade både allhjulsdrivning och reservhjul på bakluckan.

 När tredje generationen Scenic nu har blivit fyra år gammal är det dags för en ny terräng-MPV. Den här gången kallas den Scenic XMOD och en som letar efter en fyrhjulsdriven familjebil får dessvärre leta vidare. XMOD driver bara på framhjulen och bortsett från en något förhöjd markfrigång har den inga egenskaper som skiljer från Grand Scenic. Jo förresten, Renault slänger med ett så kallat Extended Grip System som låter föraren välja mellan lägena Road, Expert som sköter bromsarna om man till exempel ska krypköra nedför en brant backe samt Loose Grund-läget som även griper in och styr motorvarvet. Märk väl att systemet bara verkar på framhjulen. Slutligen har Scenic XMOD plats för 555 liter bagage, mot vanliga Scenics 522 liter.

 Scenic XMOD har samma designspråk som införts på nya Clio, och det gäller även för Grand Scenic som alltså ansiktslyfts igen, bara ett år sedan det senast begav sig. Den här gången är ansiktslyftet dock marginellt. Strålkastarna lämnas orörda medan grillen är ny och Renault-loggan större. Grand Scenic och Scenic XMOD får även tillgång till den nya TCe 130-motorn med start/stopp-system som sägs vara 15 procent snålare än den gamla TCe 130-maskinen.