Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090917-renault-koncept090917-renault-koncept090917-renault-koncept
090917-renault-koncept

Renault siktar på nollutsläpp med fyra koncept

Renaults utställningsplats i Frankfurt är relativt tom på produktionsfärdiga nyheter. Den är desto fullare av koncept. Renaults designteam har jobbat hårt och tagit fram inte mindre än fyra nya konceptbilar som ska förevisa en utsläppsfri framtid.

Som många andra biltillverkare tänker sig franska Renault en framtida bilpark som har bytt oljeberoendet till ett elberoende. Fyra nya konceptbilar som visas upp på Frankfurtsalongen visar hur Renault tänker sig sitt framtida modellutbud.

Minst i gänget är lilla Twizy Z.E. Concept. Bilen sägs vara svaret på den urbana trafikträngseln och miljöproblemen. I en ytterst liten förpackning ska två personer få plats – den ena bakom den andra. Twizy är kompakt, smidig och praktisk, det vill säga allt som behövs i stadstrafiken enligt Renault. Kraften kommer från en liten elmotor på 15 kW och 70 Nm. Accelerationen uppges vara jämförbar med en 125cc-motorcykel och energin lagras i litiumjonbatterier under sätena.

Näst minst i samlingen är Zoe Z.E. Concept som ska visa att en elektrisk bil faktiskt kan vara snygg och attraktiv. Av störst intresse är det speciella taket som ska isolera kupén från både kyla och värme. Solceller i bikakemönster fångar upp solenergi för att driva luftkonditioneringen. Lyktorna fram och bak är skyddade mot småstötar av en isolerande gel och kanske mest udda på hela salongen är klimatanläggningen som blåser in luft som är spetsad med en substans som ska hålla de åkandes hud fuktig, samtidigt som farliga partiklar filtreras bort. Systemet är framtaget i samarbete med L’Oréal.

Mer verklighetsnära är Fluence Z.E. Concept som är som vilken mellanstor sedan som helst, bortsett från att den inte behöver någon bensin och inte släpper ut några avgaser. Fluence är en helt elektrisk bil med en räckvidd på 160 kilometer. Ett avancerat laddningssystem kan ladda batterierna fulla på fyra timmar medan det även finns ett Quickdrop-alternativ som ger en energikick på endast tre minuter. Fluence Z.E. Concept är enligt Renault en förhandstitt på en kommande elversion av nyligen lanserade Fluence.

Kanske ännu mera praktisk och verklighetsnära är Kangoo Z.E. Concept  som baseras på hantverkarnas favorit Kangoo. Med den eldrivna Kangoon vill Renault visa att de har ellösningar för alla biltyper. En helt vanlig Kangoo har ritats om en aning för optimal aerodynamik samtidigt som en elmotor på 70 kW och 226 Nm har tagit förbränningsmotorns plats. Räckvidden anges till 160 kilometer och en toppfart på 130 km/h ska vara möjlig. Konceptet introducerar även en  teknik som ska isolera bilen från kraftiga värmeväxlingar. Karossen är konstruerad som en termos med två isolerande paneler med en luftspalt emellan.

https://youtu.be/qRRCXC2ToQE?height=347&width=575https://youtu.be/XOB7tuaVr60?height=347&width=575https://youtu.be/ekSrZOLquk0?height=347&width=575https://youtu.be/azM2tN6R4qc?height=347&width=575

Läs mer