090213-laguna-espace

Renault ska INTE lägga ned Laguna och Espace

Tidigare uppgifter i dag, som läckt ut via brittiska Autocar, berättade att Renaults lönsamhet ses över och att deras större bilmodeller ska läggas ned, bland annat Laguna. Uppgifterna är felaktiga enligt Renault. Laguna och andra nämnda modeller ska inte läggas ned!

Renault Sverige chockades över dagens uppgifter om att bland annat Renault Laguna och Espace ska läggas ned då den franska biltillverkaren ska fokusera på mindre bilmodeller.

Renault Sverige har nu, efter att ha samtalat med Renaults huvudkontor i Frankrike, hört av sig till teknikensvarld.se där de berättar att uppgifterna som läckt ut via brittiska Autocar inte stämmer. Vid så kallade runda bord-samtal i går efter en presskonferens har Autocar helt enkelt misstolkat ett uttalande gjort av Renaults finansdirektör. I stället handlar det om att Renault tittar över olika lösningar för att möta framtiden på bästa sätt, men några nedläggningar är inte aktuella, enligt de nya uppgifterna.

Av: Mattias Rabe

Tidigare artikel med felaktig information

Renault Laguna kommer inte att få någon ersättare. Inte heller Espace. På grund av minskande försäljning och dystra framtidsutsikter lägger fransmännen ned all utveckling av de större modellerna. Nu ska det i stället satsas på smått.

På torsdagen redovisade Renault, Frankrikes näst största biltillverkare, ett rejält vinstras för 2008. Till skillnad från många andra lyckades Renault ändå gå med vinst förra året, om än knappt. Vinsten före skatt stannade på 212 miljoner euro. Det kan jämföras med 2007 då Renault gjorde en vinst på 1,35 miljarder euro. Antalet sålda bilar minskade med 4,2 procent sett till hela 2008. Och framtidsutsikterna ser allt annat än ljusa ut, ledningen befarar att försäljningen ska rasa med ytterligare 40 procent i år.

En av de första åtgärderna som ska få Renault på fötter är en satsning på mindre bilar. Nästa generation Laguna har redan avvecklats, och fler av Renaults större modeller kan läggas ned, uppger brittiska Autocar som har talat med källor inom Renault. Nuvarande Laguna ska enligt uppgift tas av bandet redan vid slutet av nästa år. Den tredje generationen Laguna lanserades så sent som 2007 och ser alltså ut att bli en mycket kortlivad modell. Försäljningen av Laguna ska ha varit långt mycket sämre än vad Renault hade räknat med. Fabriken i Sandouville ska från och med 2011 gå över till produktion av kommersiella transportfordon. Det innebär att även långköraren Espace och den inte helt lyckade Vel Satis kan komma att läggas ned, då båda modellerna sätts ihop Sandouville.

Vad ska då komma i stället för de stora Renault-modellerna. Enligt högste chefen Carlos Ghosn ska Renault hädanefter rikta in sig på att bygga mindre och mer miljövänliga bilar. Enligt Ghosn är det helt enkelt ett måste för Renault att anpassa sig till trenden på marknaden.

Läs mer

Tester och provkörningar