Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bondart Photography / Shutterstock

Renault släpper taget om dieselmotorn

Den franska biltillverkaren Renault har avslöjat att man planerar sluta utveckla nya dieselmotorer. Man kommer dock fortsatt att uppdatera redan existerande dieseldrivna motorer.

Renault meddelade tidigare i veckan sin intention att fartbegränsa sina fordon till 180 kilometer i timmen. Nu kommunicerar märket att man även vill begränsa tillverkningen av nya motorer. Det är dieselmotorerna som får stryka på foten när Renault tar kliv mot en alltmer elektrifierad framtid.

Något som kanske kommer som en besvikelse för många då märket varit tätt förknippat med dieselmotorer under många år. Nu är det nya tider och Renault är långt ifrån ensamma om att överge dieseln. Tidigare har exempelvis märken som Volvo, Mitsubishi, Nissan och Lexus annonserat liknande planer.

Nu tror du att vi helt har tappat det, för vad gör en Mercedes A 180 d Sedan på bild i en artikel om Renaults dieselmotorer? Jo, för att bilen på bilden har det franska märkets 1,5-litersmaskin under huven, samma som i A 160 d. De båda modellversionerna med denna motor slutade dock tillverkas i oktober 2020.Nu tror du att vi helt har tappat det, för vad gör en Mercedes A 180 d Sedan på bild i en artikel om Renaults dieselmotorer? Jo, för att bilen på bilden har det franska märkets 1,5-litersmaskin under huven, samma som i A 160 d. De båda modellversionerna med denna motor slutade dock tillverkas i oktober 2020.Nu tror du att vi helt har tappat det, för vad gör en Mercedes A 180 d Sedan på bild i en artikel om Renaults dieselmotorer? Jo, för att bilen på bilden har det franska märkets 1,5-litersmaskin under huven, samma som i A 160 d. De båda modellversionerna med denna motor slutade dock tillverkas i oktober 2020.
Nu tror du att vi helt har tappat det, för vad gör en Mercedes A 180 d Sedan på bild i en artikel om Renaults dieselmotorer? Jo, för att bilen på bilden har det franska märkets 1,5-litersmaskin under huven, samma som i A 160 d. De båda modellversionerna med denna motor slutade dock tillverkas i oktober 2020. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Företagets vd Luca de Meo har bekräftat att Renault inte längre kommer investera pengar i tillverkningen av nyutvecklade dieselmotorer. Dagens dCi-motorer kommer dock fortsättningsvis att uppdateras och anpassas för att kunna möta de allt striktare utsläppskraven.

Renaults lågprismärke Dacia har redan gått över till dieselfria alternativ så nyheten om att storebror aviserar att göra detsamma chockerar möjligen inte bilvärlden. Man har dessutom redan hunnit fasa ut dieseln till stor i det befintliga modellprogrammet och nu försvinner den alltså för gott. 

Kärlekshistorian mellan Renault och dieselmotorn är med andra ord över.