Renault slår ifrån sig anklagelserna om höga utsläpp

Nya Renault Espace med 1,6-liters dieselmotor har uppmätts spy ut väldiga mängder kväveoxider, men Renault slår ifrån sig genom att ifrågasätta testmetoden och säger att bilen följer EU:s riktlinjer till punkt och pricka.

Det var i går som tyska miljöorganisationen DUH meddelade att de vid sina oberoende tester i ett laboratorium i Bern uppmätte NOx-utsläpp från nya Renault Espace med 1,6 dCi-motorn på 160 hästkrafter som överstiger de europeiska gränsvärdena (80 mg/km) med upp till 26 gånger.

Nu har Renault svarat att testmetoden som DUH använder sig av inte fullt ut överensstämmer med EU-lagstiftningen.

De säger också att Espace uppfyller alla gällande regelverk och att de nu ska sätta sig in i och förstå hur DUH-testerna genomfördes. De gör även tillägget att när tyska bilorganisationen ADAC testade Espace i augusti i år så passerade modellen som godkänd enligt de utsläppsregler som finns inom EU.

När DUH för en månad sedan uppmätte väldigt höga NOx-nivåer på en dieseldriven Opel Zafira Tourer avfärdade även Opel anklagelserna. De kallade mätresultaten falska och ren nonsens. Opel genomförde ett test, som övervakades av TÜV, där DUH:s resultat motbevisades.