Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Baksätet i en bil är viktigt – här en genomgång i hur vi testar
2 AV 2
Foto: Renault

Renault smygvisar nya suven Rafale

Bil- och flygindustrin har många historiska beröringspunkter. Se bara på Saab. Nu tar även Renault inspiration från sitt förflutna inom flyget när de lanserar nya flaggskeppsmodellen Rafale.

Den 18 juni ska Renault visa upp sin kommande coupé-suv Rafale, och de gör en stor poäng av att de har tagit inspiration från sina egna historiska band till flygindustrin. Renault tillverkade flygplansmotorer på 1930-talet, och namnet ”Rafale” är hämtat från det ensitsiga flygplanet C460 vars tilläggsnamn var just Rafale. Den kommande bilen delar också namn med ett franskt stridsflygplan tillverkat av Dassault Aviation.

Exakt hur man har låtit sig inspireras av flyget berättar inte Renault, men vi kan nog utgå från att det i alla fall inte kommer att gå att flyga med den kommande bilen. Renault själva tycker dock att siluetten av Rafale frammanar visioner av prestanda, djärvhet, spänning och karaktär.

https://youtu.be/iXbX2MQmJxQ

Detaljerna om bilen är få, men vi vet att den bygger på plattformen CMF-CD, att den troligtvis kommer att bestyckas med en hybridmotor och inte vara en renodlad elbil och att den kommer att konkurrera inom det snåriga D-segmentet där det finns intern konkurrens från exempelvis Renault Austral. Rafales ess i rockärmen är (möjligtvis) den slankare profilen.

Renault Rafales världspremiär äger rum på Paris Air Show i Le Bourget den 18 juni.