Renault stoppar superbillig Dacia

Om du tycker att 78 900 kronor för en Sandero är för dyrt och går och väntar på en billigare modell från Dacia så kan du få vänta länge. Renault förnekar nu att Dacia ska lansera en superbillig instegsmodell.

I motsats till den senaste tidens rapporter kommer Renaults lågprismärke Dacia inte att lansera någon superbillig instegsmodell. Det säger Renaults operative chef Carlos Tavares till Automotive News Europe. För ett drygt år sedan publicerade franska tidningar uppgifter som tydde på att Dacia var i färd att utveckla en liten stadsbil som skulle få ett pris på omkring 23 000 kronor och sedan dess har tyska Autobild rapporterat att en liten femdörrars Dacia ska komma ut på marknaden 2015 med en prislapp omkring 5 000 euro, drygt 40 000 kronor.

 Tavares säger dock till Automotive News Europe att det inte är aktuellt just nu att vidga Dacias modellprogram ytterligare eftersom det skulle kosta för mycket, Tavares vill hellre att man investerar pengar i att marknadsföra de modeller man redan har.

 Renaults beslut kan tyckas gå stick i stäv med de senaste årens trend som pekar mot allt större försäljning av små och billiga stadsbilar. Dessutom har de en alldeles ny småbilsplattform på gång, snart lanseras nya Renault Twingo och Smart Fortwo på en helt ny, bakhjulsdriven plattform. Enligt Autobilds uppgifter skulle Dacias modell byggas på denna plattform, dock i något förlängt utförande.

 Dacias billigaste personbilsmodell är i dagsläget nyligen ansiktslyfta Sandero som kostar från 78 900 kronor i Sverige.