Alpine A110

Renault väcker liv i klassiska Alpine redan i år

Det kliar så pass i fingrarna på Renaults designchef att han redan till höstens Parissalong vill avtäcka en uppföljare till 1960-talets klassiker Alpine A110 Berlinette. Vi hoppas och drömmer att det blir så!

I år firar Renault, som äger klassiska sportbilsbilmärket Alpine, att det är 50 år sedan den förmodligen mest ihågkomna Alpine-modellen A110 Berlinette kom till världen (trots att det egentligen är 51 år sedan).

Det vill Renault uppmärksamma på ett alldeles speciellt sätt, nämligen genom att bygga en uppföljare till klassikern som många gånger tvålade dit konkurrenterna på rallyvägarna. Inte minst 1971 då modellen vann Rallye Monte-Carlo med svensken Ove Andersson bakom ratten.

Brittiska Autocar har fått en pratstund med Renaults designchef Laurens van der Acker som tycker att det vore försumligt att inte uppmärksamma jubileet.

Och vad vore bättre än att visa upp en modern Alpine på hemmaplan i Paris i höst? Men frågan är om det bara blir en konceptbil för jubileets skull eller om den kan sättas i produktion, något som skulle göra många fransoser – men även många andra – glada.

– Vi måste fråga oss om det finns plats på dagens bilmarknad att bygga något som kan jämföras med Porsche. För att det ska bli ekonomiskt försvarbart måste en Alpine sälja även i Nordamerika och Kina, säger Laurens van der Acker.

Vi håller alla tummar vi har för att Renault vågar ta steget och göra en ny Alpine som tolkar det klassiska bilmärket på rätt sätt. Inte för modern och kanske inte heller för retro, eller vad tycker du?

Är du dålig på Alpines historia finns här nedan ett underbart bildgalleri där du får se bilder på Alpines samtliga gatmodeller samt ett par utvalda racerbilar.