Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Renault DaciaRenault DaciaRenault Dacia
Renault Dacia

Renault vill utveckla 23 000-kronorsbil

Tycker du att Renaults budgetmärke Dacia bygger för dyra bilar ska du titta hit. Enligt källor till La Tribune kommer Renault nämligen utveckla en bil som ska kosta under 25 000 kronor i handeln.

Renaults budgetmärke Dacia presenterade sin budgetmodell Sandero i Sverige 2008 som då kostade 89 000 kronor. Trots att priset sjönk med nästan 10 000 kronor till och med i år tycker Gérard Detourbet vid Renault-Nissan att priset fortfarande är alldeles för högt. Från och med januari nästa år kommer Detourbet ansvara för utvecklingen av en ännu mer extrem bil, åtminstone sett till utvecklingskostnader. De måste nämligen hållas så pass låga att företaget kan ta ut 2 500 euro för en bil, motsvarande drygt 23 000 kronor och fortfarande tjäna pengar på den.

Budgetbilen som ännu inte fått varken arbetsnamn eller modellbeteckning – det är ännu inte spikat om bilen får Renault-, Nissan- eller Daciamärke – kommer hamna mitt i A-segmentet och ska tillverkas i Indien. Huvudmarknaderna är främst Indien, Kina och andra tillväxtländer där Renault har en stor del av marknaden. Renault-Nissans vd Carlos Ghosn utesluter enligt La Tribune inte att budgetbilen även kan komma att säljas i Europa. Med ett pris som till och med understiger de dyraste mopederna är det nog säkert att anta att få konkurrenter kommer kunna matcha priset. Storleksmässigt kommer den ej namngivna bilen att hamna i krokarna kring Renault Twingos 3,6 meter.

 Hur man planerar att erbjuda hög säkerhetsnivå och bränsleeffektiva motorer med låga utsläpp är några av de frågor som Gérard Detourbet och hans team har att tampas med när de börjar utvecklingen av bilen i januari. Om bilen kommer till Sverige och om den i så fall får behålla den låga prislappen är inte säkert. När Dacia Logan lanserades i Rumänien 2007 var prislappen 45 000 kronor, en summa som kom att öka till 89 000 kronor när den uppdaterade versionen kom till Sverige.