090612-renault-kina-stopp

Renaults bilar inte tillräckligt säkra för Kina

Renault Laguna, Scenic, Mégane och Mégane CC får inte säljas i Kina. Det har Kinas myndighet för kvalitetsinspektion beslutat sedan de funnit att Renault-bilarna har stora säkerhetsbrister. Renault uppmanas att se över sina bilars kvalitet och säkerhet.

 Kinesiska bilar som försöker ta sig in i Europa men stoppas på grund av sina stora säkerhetsbrister har man kunnat läsa om allt oftare på senare år. Vi har kunnat se filmer på krocktester där Kina-tillverkade bilar skrynklas ihop som läskburkar. Men kanske är det vi som har fel uppfattning om vad säkerhet är? Den kinesiska myndigheten för kvalitetsinspektion, AQSIQ (General Administration of Quality Supervision Inspection and Quarantine) har beslutat att stoppa importen av flera av Renaults modeller.

Ironiskt nog har Renault på senare år varit en av de europeiska biltillverkare som har legat i framkant när det gäller säkerhet och ofta belönats med fem stjärnor i EuroNCAP. AQSIQ säger sig ändå ha funnit stora säkerhetsproblem i modellerna Laguna, Scenic, Mégane och Mégane CC. Den kinesiska myndigheten vill inte säga vad felet är med Renault-bilarna utan konstaterar i ett uttalande att ”Vi har återupprepade gånger funnit sändningar av personbilar från Renault som inte lever upp till vårt lands standarder och tekniska krav”. AQSIQ säger dessutom att de har funnit kvalitetsbrister i Renault-bilar sedan flera år tillbaka och uppmanar nu den franska biltillverkaren att noggrant se över alla bilar som skickas till Kina för att försäkra att de kinesiska kunderna får säkra produkter.

Renaults taleskvinna Gita Roux säger till Bloomberg News att de bilar som AQSIQ har funnit fel på är 160 bilar som byggdes år 2007 och sannolikt har stått i lager sedan dess. De brister som den kinesiska myndigheten har funnit på bilarna har enligt Roux uppstått i samband med transport och förvaring av bilarna. Hon avslutar med att säga att Renault ska skicka en grupp experter till Kina som ska identifiera och återställa eventuella fel på bilarna.

Kina har spurtat förbi USA och Europa som världens största bilmarknad på senare år. För Renualt är Kina alltjämt en liten marknad med en försäljning på knappt 900 bilar i fjol.

Läs mer