Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renaults vd vill bygga dyrare bilar

Att sälja många bilar är inte längre det allra viktigaste för Renault. Nye vd:n Luca de Meo, handplockad från Seat, vill i stället att Renault bygger dyrare bilar. de Meo bygger nu om hela företaget och satsar på dedikerade chefer på varje märke inom gruppen.

Tidigare har Renault haft olika regionchefer som fått ansvara för försäljningen av samtliga bilmärken inom gruppen. Men för att stoppa blödningarna och minska de enorma förluster Renault tvingats hantera under våren bygger nyligen värvade vd:n Luca de Meo om rejält.

I stället för olika regionchefer tänker de Meo tillsätta chefer för Renault, Dacia och Alpine. Dessutom vill Luca de Meo bygga upp en fjärde gren för bildelningstjänster. Renault tvingades svälja närmare 75 miljarder kronor i förluster bara för första halvåret i år som en följd av coronapandemin men också som ett resultat av koncernuppgörelsen med Nissan.

Renault Avantime, som även ses på bilden överst i artikeln, var vad man kallar för en dyr Renault. Foto: Renault

PROVKÖRNING: Renault Avantime

För att börja tjäna mer pengar vill Luca de Meo bygga dyrare bilar med en högre lönsamhet. Det ska också göra säljarbetet lättare då säljarna kan vara mer fokuserade på kunderna snarare än att bara få iväg så många bilar som möjligt.

Under sin tid som vd för Seat renoverade han företaget som utvecklades till Europas snabbast växande. Luca de Meo var under sin tid på Fiat ansvarig för relanseringen av den populära modellen 500 år 2007.

Högt pris hade även premiummodellen Vel Satis under inledningen av 2000-talet. Foto: Renault

PROVKÖRNING: Renault Vel Satis

Denis Le Vot blir chef för Dacia. Renaults F1-chef Cyril Abiteboul, en gång teamchef för Marcus Ericsson i Caterham, tar över sportbilsmärket Alpine och Clotilde Delbos blir chef för nya bildelningsdivisionen. Luca de Meo tar själv hand om Renault.

Även 1990-talets Renault Safrane var en så kallad premiumprodukt med hög prislapp. Gemensamt för Safrane, Vel Satis och Avantime var att de aldrig slog riktigt och avslutade sina liv med blygsamma försäljningssiffror. Foto: Renault

LÄS OCKSÅ: Renault F1 Team blir Alpine F1 Team

Luca de Meo ska också spara pengar genom att minska personalstyrkan. Cirka 14 600 arbetstillfällen ska bort i Renaults fabriker över hela världen.

I en intervju för franska tidningen Le Point ville inte Luca de Meo svara på när Renault kan gå med vinst igen men han avslöjade att han nu går igenom hela modellprogrammet för att vässa vissa modeller och göra dem mer premium. Det finns också planer på att varumärket Alpine ska få växa och bygga fler än den enda bilmodell som säljs i dag. Det är oklart om den nya strukturen betyder att Cyril Abiteboul tvingas lämna F1-teamet som inför nästa säsong plockat tillbaka världsstjärnan Fernando Alonso.

Kuriosa: Visste du att Renault Safrane 1992 blev utsedd till världens vackraste bil? Jo då, så är det. Och bara fyra år senare blev Mitsubishi Carisma världens vackraste bil, så "tävlingen" kanske inte kan tas på fullaste allvar...