Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090319-repfri-bil-lack090319-repfri-bil-lack090319-repfri-bil-lack
090319-repfri-bil-lack

Repfri bil – lacken lagas i solljus

Amerikanska forskare är en ny lösning på spåren för att vi bilister ska kunna hålla våra bilar repfria i framtiden. Med hjälp av ämnet chitosan försvinner en repa så fort den exponeras för solljus.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att forskare vid University of Mississippi i Hattiesburg har uppfunnit ett nytt täckande material i polyuretan för bilar som förhindrar repor i lacken.

När en repa uppstått i lacken är det bara att låta ytan exponeras för solljus så vips, så är repan borta – oftast inom en timme.

Ämnet som står för själva ”läkandet” är chitosan, något man hittar i skalen på skaldjur. Ämnet inkorporeras i traditionella polymera material, till exempel sådana som används i beläggningar på bilar för att skydda lacken.

När man repar ytan förstörs den kemiska strukturen i ämnet. När chitosanet sedan utsätts för ultraviolett ljus svarar det med att bilda kemiska kedjor som förbinder sig med andra material i blandningen. Till sist slätas repan ut.

Tester har gjorts och det fungerar, men än har ämnet bara fått bekänna färg med smala rakbladstunna repor i lacken. Hur det fungerar med bredare repor vet de ännu inte.

Fördelen med den nya upptäckten jämfört med tidigare liknande lösningar (exempelvis Infiniti erbjuder vissa modeller det) är den betydligt lägre kostnaden tack vare att alla inblandade ämnen och material redan används i stor omfattning.

Nackdelen är, och den är inte så liten egentligen, att har ett ställe redan repats och läkts så kan en ny repa på samma yta inte läkas. Processen fungerar alltså bara en gång på samma ställe. Trots detta så tror forskarna att det finns många användningsområden för upptäckten, inte bara inom bilindustrin.

Frågan är om (skrap)reporna på bilen på bilden ovan går att självläka. Bucklorna är i alla fall uteslutna. Där gäller det att på vanligt vis knacka ut från insidan, om nu vecken inte är för skarpa.