Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med vår guide fixar du hjulbytet snabbt och smidigt
2 AV 2
Foto: Teknikens Värld / Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Reservdunken ratas av svenskarna

Säkerhetsutrustningen i svenska bilar skiftar visar en ny undersökning. Varningstriangeln ligger i topp medan reservdunken skvalpar i botten.

Suget att resa stiger och med det även längtan efter äventyr och upplevelser ”off-grid”, bortom civilisationen. Det visar en undersökning gjord av bokningssajten Booking.com. Men vad händer om en nödsituation uppstår och hur bra rustade är de svenska bilarna? Det frågade sig batteriladdarföretaget CTEK som tillsammans med Norstat intervjuat över 1 000 svenska bilägare i åldersspannet 18–65+ år.

Enligt CTEK har svenskarna mestadels gammalmodig säkerhetsutrustning i sina bilar. Bara 11 procent har exempelvis en portabel batteristartare (nödladdare) lyfter man inte helt oväntat fram i sitt pressmeddelande. Mer förvånande är ändå att bara sju procent av bilarna är utrustade med bensindunk (reservdunk).

Reservdunken har tappat sin attraktionskraft.Reservdunken har tappat sin attraktionskraft.Reservdunken har tappat sin attraktionskraft.
Reservdunken har tappat sin attraktionskraft. Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Här är listan över säkerhetsprodukterna

Så många har prylarna i sina bilar.

 

96 % Varningstriangel

90 % Isskrapa

69 % Första hjälpen-kit

57 % Reflexväst

52 % Startkablar

37 % Bogserlina

29 % Skyffel

15 % Varma kläder

11 % Batteristartare/nödladdare

7 % Bensindunk

2 % Alkomätare

En procent av respondenterna uppger att de inte har någon av dessa säkerhetsprodukter i sina bilar.

De flesta nödladdare kan vid sidan om att starta bilbatteriet även användas för att ladda annan elektronisk utrustning som mobiltelefon, dator eller surfplatta, understryker CTEK i pressmeddelandet.

Tänk på detta i utlandet

Reser du utomlands med bilen kan det vara bra att tänka på att i exempelvis Grekland är det förbjudet att köra omkring med bränsle i reservdunken och att detsamma gäller i Nederländerna men enbart när bilen befinner sig på en färja. På Autobahn i Tyskland är det förbjudet med onödiga stopp och bränsletorsk räknas till onödigt – oavsett om bilen går på bensin, diesel, gas eller el.