080401-rev-dubbdäck

Revolutionerande dubbdäck testas i USA

Debatten om dubbdäckens vara eller icke vara på de svenska vägarna tar ny fart varje vinter. Den debatten kan snart vara historia. Ett amerikanskt företag har nämligen tagit fram däck med indragbara dubbar.

Idén med indragbara dubbar är i själva verket inte ny. James Bonds innovative materialare Q var nog ändå först. Redan 2002 utrustades Bonds pojkdrömsframkallande Aston Martin Vanquish med däck med rejäla spikdubbar som med en knapptryckning kunde fällas in. Det amerikanska företaget som testar de nya däcken har alltså snott idén. Och till råga på allt har de även haft mage att sno namnet från den brittiske prylmästaren.

 Michael O’Brien grundade sitt företag, Q Tires, efter att han flyttat till snöhärjade områden i USA och insett det uppdämda behovet som fanns. För ungefär fem år sedan kläckte han idén och utvecklade snart en prototyp. I mars i år hade företaget skrapat ihop 8,8 miljoner dollar från investerare och snart kan däcken vara ute på marknaden. Under året ska däcken rulla på testmarknader och förhoppningsvis följer en större produktion i slutet av året.

 Q Celsius, som däcken heter, monteras och balanseras precis som ett vanligt däck. Enda skillnaden är ett trådlöst signalsystem som öppnar och stänger en ventil. När föraren trycker på knappen tillåts luft passera från däckets stora luftkammare till en mindre utanpåliggande. När denna fylls med luft trycks dubbarna ut. När väglaget blir bättre kan föraren trycka på samma knapp igen och därigenom minska på trycket i den yttre luftkammaren, varpå dubbarna åter dras in i däcken. Momentet ska kunna utföras mellan 20 och 30 gånger innan det behöver fyllas på mer luft i däcken. Q Tires lovar att däcken ska erbjuda utmärkta köregenskaper på alla underlag i alla väder. Frågan är om det gäller även i svenska mått mätt.

 Q Tires är ett helt fristående företag och inte bundet till någon av de stora däcktillverkarna. Men om det visar sig att däcken håller vad de lovar i verkligheten dröjer det nog inte länge innan företaget köps upp.

 Q Celsius-däcken skulle minst sagt kunna revolutionera vinterdäcksmarknaden, speciell här i Sverige. Den snart avklarade vintern har mestadels varit lika behaglig som svensk midsommar, men helt plötsligt slog det till och minusgraderna bredde ut sig över stora delar av Sverige. Att kunna köra på dubbfritt när dubbarna inte behövs och med en knapptryckning kunna byta till dubbdäck låter som en dröm lika våt som den om Bonds osynliga Vanquish.