Revolutionerande elbil från Heuliez, Michelin och Orange
På bilsalongen i Paris visas lilla Heuliez Will upp i den franska karossbyggarens monter. Ett kvarts stenkast bort ligger Michelins monter strategiskt placerad. Anledningen är att Michelin ligger bakom den revolutionerande kraftkällan som gör att utrymmet under motorhuven ekar tomt.
Många kanske inte känner till Heuliez så där på rak arm. Den franska bilbyggar- och karossfirman är dock inte liten till storlek. Förutom att bygga transportfordon har de många vanliga bilar på sitt samvete. Citroën XM, Xantia, Opel Tigra TwinTop och Peugeot 206 CC, bara för att nämna några. I vissa fall bygger de bilarna i sin helhet, i andra bara delar, som till exempel plåttaket till 206 CC.
Michelin, den stora franska däcktillverkaren, behöver knappast någon närmare presentation. Men att de utvecklar mer än bara gummit vi rullar på är kanske okänt för den stora skaran.
Bilen du ser på bilderna heter Heuliez Will och är utvecklad i samarbete mellan Heuliez, Michelin och den franska telekomjätten Orange. Du kanske tycker att bilen ser mer eller mindre ut som en vanlig Opel Agila, det är både rätt och fel. Agila bildar bara basen för bilen som bjuder på ett revolutionerande system.
Lyfter man på motorhuven finner man ingen motor utan i stället ett extra bagageutrymme med texten ”Powered by Michelin” i botten. Drivkällan sitter i stället i framhjulen. Det är här det revolutionerande finns. Michelin har inte bara utvecklat däcken som är skodda på fälgarna. I hjulen (”bakom fälgarna”) sitter små elmotorer som får bilen att rulla. Men inte nog med det. Bromsarna och fjädringen sitter även integrerat i samma modul. Fjädringen kontrollerar på elektronisk väg chassits rörelser och ska enligt Michelin erbjuda oöverträffad stabilitet och kontroll. Hela systemet kallas ”Michelin Active Wheel”.
Eftersom drivlinan sitter i framhjulen är alltså det egentliga motorutrymmet tomt. Här har Heuliez i stället kunna koncentrera sig på att få utrymmet så krockabsorberande som möjligt. De hävdar att trots att det handlar om en småbil så är krocksäkerheten jämförbar med en betydligt större bil.
Elmotorerna får sin kraft från litiumjonbatterier. Dessa går att välja i tre olika storlekskonfigurationer, beroende på vilken räckvidd man vill ha på bilen. På så sätt kan man som konsument även delvis styra hur mycket bilen ska kosta. I dagsläget finns det batteripaket med 15, 30 respektive 40 mils räckvidd. I framtiden finns det även möjlighet att en bränslecellsversion utvecklas.
Bilens underrede har gjorts om, både för att spara vikt och för att förbättra aerodynamiken. På så vis är bilen än mer energieffektiv. Heuliez och Michelin uppger att om Will körs på förnybar energi från till exempel vatten-, sol, vindkraft eller annan grön kraftkälla, så släpper den totalt sett ut mindre än 15 gram koldioxid per kilometer.
Men vad har då telekomföretaget Orange med Will att göra?
Företaget har helt enkelt implementerar trådlösa telefon- och internetsystem i bilen. På så sätt kan man, förutom att surfa på nätet, få tillgång till trafikdata i realtid samtidigt som man kan övervaka sin bil från distans. Bland annat kan man kommunicera med larmsystemet och bevaka bilens position.
Testerna av Heuliez Will påbörjas nu i höst och det är meningen att bilen ska finnas till försäljning för bland annat företag och kommuner i början av 2010. Året efter, 2011, ska den bli tillgänglig för vanliga privatbilister.
Enligt uppgifter kostar Will i dagsläget mellan 20 000 och 25 000 euro, vilket motsvarar mellan 195 000 och 234 000 kronor. Prisspannet beror antagligen på batterikonfigurationen.
Michelin Active Wheel presenteras även på en annan fransk bil nere på Parissalongen. Den sportigare Venturi Volage har alltså samma sorts system med elmotorer, bromsar och elektronisk fjädring i hjulen. Denna vagn ska produceras i begränsad upplaga från och med 2012. Enligt uppgifter har Volage en räckvidd på 32 mil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se