090813-gm-rhj-magna
090813-gm-rhj-magna

RHJ ny toppkandidat i Opel-affär?

Striden står fortfarande het om GM:s tyska dotterbolag Opel. Två kandidater återstår, varav GM föredrar den ena, medan tyska staten och de Opel-anställda pushar för den andra.

 General Motors har inte haft lätt att bli av med sina europeiska dotterbolag. Saab-affären har befunnit sig i sitt slutskede sedan länge nu men än återstår en hel del frågetecken. Försäljningen av Opel är även den inte avslutat, även om det redan i våras såg ut som att det var klart att Magna, understött av ryska finansiärer, skulle få köpa Opel. Nu är detta allt annat än säkert.

Belgiska RHJ:s vd Leonard Fisher är övertygad om att hans bolag ligger bäst till för att få köpa Opel. I intervju med tyska tidningen Handelsblatt säger Fisher att GM och RHJ redan har tecknat ett avtal och att allt är i det närmaste klart för en försäljning. Detta bekräftas av GM:s chefsförhandlare John Smith som säger att affären är klar och bara väntar på att godkännas av myndigheterna. Så blir det dock inte om den tyska staten får säga sitt. Angela Merkels regering har hela tiden ställt sig bakom Magnas Opel-bud med hänvisning till att de tyska biljobben får en säkrare framtid i Magnas famn. Detta har även fått bilarbetarfacken att favorisera Magna. RHJ har dock kontrat med att man säger sig behöva mindre statliga lån för att driva Opel vidare. GM uppges föredra RHJ som ny Opel-ägare eftersom överlåtandet av den teknik som utvecklats av GM skulle bli lättare vid en affär med RHJ. Detta har angivits som den stora stötestenen i förhandlingarna med Magna.

Helt klart är att en upplösning är att vänta inom kort. GM:s finanschef Ray Young säger till Reuters att GM vill få ett avslut så snabbt som möjligt. Vid GM:s stora presskonferens i tisdags bekräftade vd Fritz Henderson att det står mellan RHJ och Magna. GM kommer inte att överväga nya bud från någon sen inhoppare.

Läs mer