Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090330-gm-wagoner-avgår090330-gm-wagoner-avgår090330-gm-wagoner-avgår
090330-gm-wagoner-avgår

Rick Wagoner lämnar GM

General Motors vd Rick Wagoner lämnar den krisdrabbade biltillverkaren. Amerikanska medier rapporterar att Wagoner avgår med omedelbar verkan på begäran av president Barack Obama.

 Efter åtta år som vd lämnar Rick Wagoner arbetet på svårt kristyngda General Motors. Flera amerikanska tidningar rapporterar på söndagsnatten att Wagoner kommer att avgå i samband med att USA:s regering presenterar räddningsplanen för den amerikanska bilindustrin under måndagen. Enligt uppgift är det president Obama själv som har begärt att Wagoner ska lämna sin post som en del av omstruktureringen av GM. GM har ännu inte vare sig bekräftat eller dementerat uppgifterna. Någon efterträdare är inte heller tillkännagiven.

USA:s regeringen uppges inte vara nöjd med vad de amerikanska biltillverkarna har gjort hittills för att vända krisen. Det krävs ännu hårdare omstruktureringsåtgärder innan GM och Chrysler får mer pengar från staten. De två biljättarna har nu fram till på tisdag på sig att förklara hur företagen ska omstruktureras. Lyckas de har de möjlighet att få ytterligare 20 miljarder dollar i statligt stöd.

Rick Wagoner hamnade i kritikernas skottlinje redan förra året när det började debatteras om ett statligt stöd. Sedan Wagoner tog över som vd år 2000 har aktiekursen rasat med nästan 95 procent. GM:s styrelse har dock ända fram till nu ställt sig bakom Wagoner.