RideSafe – ny tjänst omöjliggör rattsurf
Väldigt många svenska bilister surfar på mobilen medan de kör bil. Det leder till många olyckor. Länsförsäkringar har därför tagit fram tjänsten RideSafe som förhindrar så kallad rattsurf.
Det är både dumt och olagligt att surfa på mobilen när man som förare befinner sig bakom ratten i ett fordon. Trots det rattsurfar/sms-skickar, enligt Transportstyrelsens undersökningar, närmare 40 procent av de svenska bilisterna. Sett till åldersspannet 18-30 år är andelen ännu högre, nästan sex av tio i denna ålderskategori svarar på textmeddelanden när de kör bil.
Av denna anledning har försäkringsbolaget Länsförsäkringar sökt efter en lösning som ska kunna reducera antalet rattsurfare och därmed även antalet olyckor. Resultatet är en tjänst som de valt att kalla RideSafe.
– Allt för många trafikolyckor orsakas av att förarna tittar på mobilen eller annan utrustning samtidigt som de kör. Tidigare har man trott att distraktion som påverkar bilkörningen gäller om man tittar bort i mer än två sekunder men ny forskning visar att sambandet existerar även vid kortare distraktion. Varje liv och olycka som RideSafe kan rädda är en enorm vinst, säger Björn Schedwin, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.
RideSafe består av en enhet som installeras i bilen samt en applikation som laddas ned till mobiltelefonen. Enheten blockerar förarens mobiltelefon från både inkommande och utgående datatrafik som surf, sms, mail och notiser från sociala medier.
– Tjänsten aktiveras automatiskt när bilen körs genom att dosan och mobilappen kommunicerar med varandra. Det fina är också att skyddet enbart rör föraren och alla andra i bilen kan surfa som vanligt. Ett automatiskt svar kan också ställas in så att den som försöker nå föraren vet att personen kör bil, förklarar Björn Schedwin som tror att RideSafe kommer att göra enorm skillnad med minskad mängd trafikolyckor samt färre trafikskadade och omkomna.
Tjänsten är ännu inte tillgänglig för allmänheten utan ska under vecka 40 (dvs innevarande vecka) installeras hos ett hundratal bilförare som valts ut (av över tusen frivilliga som anmälde sig i våras) för att utvärdera den i skarpt läge i trafiken. Testet ska pågå under sex veckor. Målet är att lansera RideSafe under våren 2018.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se