Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110428-antonov saab
110428-antonov saab
110428-antonov saab
110428-antonov saab

Riksgälden och GM godkänner Antonov som delägare i Saab

Ryssen Vladimir Antonov har länge stått och stampat utanför Saabs dörr, dock utan att den öppnats upp för ett delägande. Hindren har varit många. Men i dag har Riksgälden meddelat att man ger ryssen grönt ljus. Samtidigt ska GM också ha godkänt honom som delägare. Men än kvarstår några få hinder.

Alldelens nyss höll Riksgälden i form av riksgäldsdirektör Bo Lundgren och bankstödschefen Daniel Barr en presskonferens i Stockholm angående finansmannen Vladimir Antonovs vara eller icke vara i Saab Automobile.

Sedan en ny granskning av ryssen genomförts finner Riksgälden nu inga hinder för att Antonov ska kunna gå in om delägare i Saab, något som har varit på tal väldigt länge och som stött på patrull från många håll.

Vladimir Antonov var som bekant på besök hos Riksgälden tidigare i veckan och har då deklarerat sin avsikt med ett delägande i Saab. Och enligt Riksgäldens Daniel Barr är Antonov väldigt engagerad i Saab och företagets framtid.

Vladimir Putin, Rysslands premiärminister, var också på besök i Stockholm tidigare i veckan. Men Putin ska enligt Bo Lundgren inte ha något att göra med Riksgäldens syn på saken.

Samtidigt som Riksgälden i dag godkänner Antonov som delägare i Saab kommer uppgifter via TT att GM, Saabs tidigare ägare, gör detsamma. Men med godkännandet följer en rad villkor som Saab måste uppfylla först. Utöver detta krävs en rad formella godkännanden, medgivanden och tillstånd som ännu inte delgivits.

Att Riksgälden och GM nu mer eller mindre gett sina godkännande betyder inte att det är fritt fram Vladimir Antonov. Inte än. Först måste Europeiska investeringsbanken (EIB) komma med besked om hur de ser på saken. När ett godkännande från EIB är att vänta är det inte fler än EIB själva som känner till.

Först när EIB sagt sitt kan den svenska regeringen ge ett slutligt godkännande som innebär att Antonov går in som delägare.

Vid ett eventuellt slutgiltigt godkännande är ett första steg att Antonov köper Saabs fabrikslokaler för omkring 270 miljoner kronor. Pengar som Saab är i behov av.

Tidigare i dag berättade Dagens Industri att de mötte Saabs avgående vd Jan Åke Jonsson och styrelseordförande Victor Muller på Arlandas utrikesterminal i går kväll. De var på väg mot Helsingfors för möjlig vidare resa till Kina där de förmodas möta någon kinesisk biltillverkare som är intresserade av framtida samarbeten och möjligt delägande. Ytterligare en livlina utöver den segdragna historien om ett EIB-godkännande som ska möjliggöra Antonov som delägare.

Läs mer