Rinspeed microMAX

Rinspeed microMAX – den ultimata pendlarbilen?

Vad vore en Genèvesalong utan ett nytt koncept från galenpannorna på Rinspeed? Det här året ställer de ut en 3,7 meter lång låda med fyra hjul. Är det här framtidens pendlarbil?

Schweiziska bilbyggarfirman Rinspeed och dess grundare Frank Rinderknecht har ett antal mer eller mindre galna konceptbilar på sitt samvete och när det nu börjar dra ihop sig inför årets Genèvesalong visar de ytterligare ett. Konceptbilen microMAX presenteras som den ultimata pendlarbilen men beskrivs egentligen bättre som ett slags privat bussystem.

 Själva bilen microMAX är i sig en annorlunda skapelse. Endast 3,7 meter lång men 2,2 meter hög och med stora glasytor ser den ut som en liten buss. Föraren och passagerarna halvsitter för att frigöra så mycket yta som möjligt i kupén. Förutom tre passagerarstolar finns där även en kaffemaskin och ett kylskåp. Varje passagerarplats har även fäste för läsplatta eller dator så att de åkande kan arbeta under färd. Rinspeed lägger inte så mycket fokus på det tekniska men berättar att microMAX har en drivlina från en elektrisk gaffeltruck.

 Den stora innovationen med microMAX är enligt Rinspeed att pendlare ska samåka på ett friare och effektivare sätt. Genom att använda en app utvecklad av Harman ska pendlare som är registrerade i en ”urbanSWARM” få information om var alla microMAX-bilar befinner sig och vart de är på väg. Om man ser i sin mobiltelefon eller läsplatta att en microMAX är på väg att passera i närheten ska man kunna se vart den är på väg men också om den har plats för en extra passagerare. Om man har tur är det bara att hoppa på. Om, inte när, microMAX sätts i produktion beräknar Rinspeed att den kommer att kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor.

https://youtu.be/pR8FopEu5vQ?width=575&height=353