Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091218-rinspeed-uc-geneve091218-rinspeed-uc-geneve091218-rinspeed-uc-geneve
091218-rinspeed-uc-geneve

Rinspeed UC? vill åka snålskjuts

Ständigt lika excentriska Rinspeed från Schweiz är redo att visa en ny konceptbil. Rinspeed UC? är dock inte vilken 2,5 meter lång, joystickmanövrerad elbil som helst, planen är att den ska ingå i ett stort transportprojekt.

Schweiziska Rinspeeds  kreationer brukar vara ständigt återkommande glädjeämnen på de europeiska bilsalongerna. Vem kommer inte ihåg den föränderliga fällknivsbilen iChange? Vi ska heller inte glömma bort den ultimata pojkdrömmen – sQuba – bilen som trivs lika bra på vägen som under vattenytan. Rinspeeds senaste koncept är lite mer konventionellt men ändå ett tydligt resultat av grundaren Frank Rinderknechts stora visioner.

UC? är ett dubbeltydigt namn som kan utläsas Urban Commuter eller You see?. Vid en första anblick förs tankarna till Fiat 500, men vid en närmare titt är det svårt att hitta likheter. För det första är UC? endast 2,5 meter lång. För det andra har den ingen ratt, styrningen sker i stället med en joystick. Motorn är eldriven och med 124 Nm i vridmoment förmår den att skicka iväg bilen i så mycket som 110 km/h. Kraften i batterierna räcker till en räckvidd på 120 kilometer.

Det är här Rinspeeds koncept börjar bli riktigt intressant. För att förlänga räckvidden väsentligt tänker sig Rinspeed att den lilla bilen ska kunna köras upp på specialbyggda tågvagnar. Tanken är att man ska kunna köra till tågstationen i en storstad, köra upp på tåget, åka ”snålskjuts” till en annan stad och sedan köra av tåget med gott om kraft kvar i bilens batterier. Hur overkligt det än kan låta tycks Rinspeed hysa goda förhoppningar om att bilen ska kunna sättas i produktion. Bilen designas och konstrueras för att enkelt kunna byggas i stor skala av en större biltillverkare och enligt Rinspeed förs det redan intensiva diskussioner om saken. Vi ser fram emot Genèvesalongen i mars då UC? premiärvisas, kanske avslöjar Rinspeed mer då.

Läs mer