Rinspeeds Dock + Go = portabel elmotor

Biltrimmaren och restauratören Rinspeed, som bland är känt för sina trimmade Porschar, har presenterat sin uppfinning Dock + Go som ska få elbilar att klara längre sträckor.

Elbilars största fiende på längre sträckor är att få elen att räcka, vilket fick Frank Rinderknecht på egna företaget Rinspeed att tänka till lite extra kring ett sätt att trimma räckvidden. Dock + Go heter konceptet och är vad som brukar kallas en Range Extender, eller räckviddsförlängare.

 Dock + Go kan utrustas med fler batterier eller en förbränningsmotor som laddar batterierna under färd, men som inte driver bilen framåt. Konceptet kopplas på aktern på bilen, i det här fallet en Smart, som därmed får en boggi. Rinspeed framhåller att Dock + Go kan kopplas i hop med vilka elbilar som helst. 

 En extra lucka kan även utöka bagageutrymmet med olika lösningar för att göra elbilen än mer praktisk. Rinspeed tar som exempel en värmebox som man menar lämpar sig för att värma pizzor, i ett annat exempel blir lådan en verktygslåda eller ett utrymme för campingutrustning eller golfklubbor.

 Den som får vibbar till 40-talets gengasmotorer är kanske inte helt ute och cyklar, men gissningsvis är Rinspeeds lösning aningen klimatsmartare. Premiär för konceptet blir på motorsalongen i Genève nästa år.