Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risk för brist på Adblue – kan drabba 600 000 bilar

Priset på Adblue har rusat sedan Rysslands invasion av Ukraina och nu finns det risk för att reningsvätskan till dieselmotorer kan bli en bristvara.

Sedan årsskiftet har priset på Adblue fördubblats och kostar nu omkring 15 kronor per liter. En ökning som betyder stora kostnader för privata bilister men framför allt transportsektorn då majoriteten av alla lastbilar i landet använder Adblue för att minska utsläppen av kväveoxid.
En anledning till prisökningen är att Adblue tillverkas med hjälp av naturgas som på grund av invasionen av Ukraina och även sanktionerna mot Ryssland har blivit dyrare. Något som nu lett till en oro över att Adblue kan bli en bristvara framöver.

– Priset är inte den akuta frågan. Den akuta frågan är om det blir brist. För om det blir brist kommer inte dieselmotorer att fungera. Om du inte har Adblue tankat går motorn ner i serviceläge och du kan bara köra i låg hastighet till närmaste mack, säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden, till Ekot.

Enligt Ekot som har pratat med branschkällor finns det än så länge inget som tyder på att det skulle bli någon brist. Men skulle det bli så berör det ungefär var tionde personbil och de flesta lastbilar i Sverige. Uppskattningsvis 600 000 personbilar enligt Bil Sweden.
Mattias Bergman berättar att det finns två olika lösningar för det eventuella problemet. Antingen att säkerställa alternativa leveranser av Adblue och de råmaterial man använder för att producera det. Eller en mer komplicerad som skulle betyda att samtliga bilar och lastbilar som använder Adblue behöver besöka verkstad och programmeras om för att kunna köras utan reningsvätskan.