Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101022-roding roadster 23
101022-roding roadster 23
101022-roding roadster 23
101022-roding roadster 23

Roding Roadster 23 – ny tysk skönhet

Hört talas om Roding Automobile från tyska orten med samma namn? Hur som helst – de ska snart lansera sitt lilla lättviktsbygge Roadster 23 som just nu pressas runt på Ringen.

Skönhet sitter inte alltid på utsidan. Så är det i fallet med Roding Roadster 23 där skönheten i stället sitter på insidan. Men vad är då detta för bil som någon uttryckte ser ut som om en Mercedes SLS AMG har haft intimt umgänge med en Audi R8.

Roadster 23 är en nyutvecklad bil från den lilla tyska tillverkaren Roading Automobile med säte i bayerska Roding. Den är ett mittmotorlättviktsbygge med chassi och kaross helt i kolfiber som totalt väger in på cirka 920 kilo. Lägg till att motorn, en turboladdad sexa, ger över 300 hästkrafter och över 400 newtonmeter. Det ger den 3,82 meter korta bilen fina prestanda med 0-100 km/h på 3,9 sekunder och 280 km/h i toppfart. Drivningen sker på bakhjulen via en sexväxlad manuell låda. Med andra ord låter det på pappret som om Roding Roadster 23 kan vara en riktigt mysig bil att ta ut på banan.

Men bilen är inte enbart tänkt för bankörning. Den är också gjord för att ta sig till skidbacken då det finns en genomlastningslucka i torpedväggen mellan bagageutrymmet där fram och kupéutrymmet. Skidorna får dock vara maximalt 1,8 meter långa.

Annan kuriosa om Roadster 23 är 18-tumsfälgar, fyrkolvsok, fjädring ställbar i tre olika lägen, justera stabilisatorer bak och fram samt justerbar cambervinkel och toe in.

Än så länge går det bara att beställa sin Roding Roadster 23 då den ännu inte är riktigt färdigutvecklad. Endast 23 exemplar ska byggas så det gäller att vara kvick för att få en av bilarna när det är lanseringsdags i början av nästa år.

I de sista bilderna i galleriet nedan kan vi se en förseriebil under sluttester på Nürburgring.