Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110221-rolls-royce-120-ex110221-rolls-royce-120-ex110221-rolls-royce-120-ex
110221-rolls-royce-120-ex

Rolls-Royce bygger elbil

Av världens alla biltillverkare kan Rolls-Royce knappast räknas till de grönaste. Men det kan det bli ändring på. Britterna gör sig nämligen redo att premiärvisa en eldriven version av Phantom.

Rolls-Royce och miljövänlighet låter som en blandning lika omöjlig som vatten och olja. Men miljötrenden undkommer ingen. Nu meddelar Rolls-Royce att de har konverterat en Phantom till eldrift och planerar att ställa ut den på bilsalongen i Genève i början av mars. Enligt vd Torsten Müller-Ötvös är det den första eldrivna bilen i superlyxsegmentet någonsin.

Tro för all del inte att Rolls-Royce tänker börja sälja bilen genast. Den eldrivna Rollsen är bara ett experimentbygge och går fortfarande under arbetsnamnet 102EX. Bilen ska skeppas runt till olika evenemang i Europa, Mellanöstern, Asien och Nordamerika under det här året och fungera som rullande testbänk i dubbel bemärkelse. Rolls-Royce vill veta hur tekniken fungerar i den stora och tunga bilen men lika viktigt är att ta reda på delägarnas, entusiasternas, medias och inte minst allmänhetens inställning till en eldriven Rolls. 

Läs mer

Test & provkörningar