Rolls-Royce Dawn.
Rolls-Royce Dawn.

Rolls-Royce Dawn officiell – cabrioletversionen av Wraith

Rolls-Royce presenterar nya lyxcabrioleten Dawn. Ska vara ”den tystaste cabrioleten i världen”.

https://youtu.be/Nx4bkvqoU4U

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Den nya jättecabrioleten Dawn är här, och visst känns linjerna igen. Dawn är i stort sett cabrioletversionen av tvådörrarscoupén Wraith som presenterades för drygt två år sedan. Trots de många likheterna vidhåller dock Rolls-Royce att 80 procent av karossen hos Dawn skiljer sig från Wraith.

I fronten har den ikoniska Rolls-grillen dragits tillbaka 45 millimeter medan den undre delen av stötfångaren dragits fram 53 millimeter, något som ger Dawn något av ett underbett. Dawn är en stor pjäs och mäter 529 centimeter på längden, 195 på bredden och 150 på höjden, trots det kan det dock betraktas som liten i jämförelse med syskonet Phantom Drophead Coupé som mäter in på hela 561 centimeter.

Allt fler biltillverkare väljer att bygga sina cabrioletmodeller med hardtop-tak, men inte Rolls-Royce. Någon som de förklarar med.

– Det enda valet för en Rolls-Royce är tygtak på grund av estetik och romantik. Det finns inget mer romantiskt än att köra en cabriolet i regnet på natten och höra dropparna dovt smattra mot taket, skriver Rolls-Royce i pressmeddelandet.

Enligt Rolls ska tygsuffletten även vara den ”tystaste i världen”, och den ska kunna fällas nästintill helt ljudlöst i hastigheter upp till 50 km/h, något som tar cirka tjugo sekunder. Med taket nedfällt täcks det av en lucka utsmyckad med ädelträ som påminner om äldre träbåtar, trämönstret är detsamma som det på instrumentpanel, dörrsidor och mittkonsol i kupén.

Som sig bör är kupén fullsmetad med lyxiga detaljer i bland annat läder, trä och kromutsmyckningar. Här ryms fyra personer med råge då Dawn mäter 311 centimeter mellan axlarna.

Under den långa huven sitter det liksom i Wraith en dubbelturboladdad V12:a på 6,6 liter, men i Dawn levererar den 570 hästkrafter och 780 newtonmeter i stället för 632 hästar och 800 newtonmeter som i Wraith. Trots lägre effekt har motorn dock inte några problem att sätta fart på Dawn som väger in på 2 560 kg. 0-100 km/h avklaras på 4,9 sekunder, endast 0,3 sekunder långsammare än Wratih, och toppfarten är begränsad till 250 km/h.