Rolls-Royce Phantom Series II officiell

Rolls-Royce lanserar den första större uppdateringen på sin största modell Phantom. Ansiktslyftet smittar även av sig till Drophead Coupé och Phantom Coupé som får samma nya lampor med mera.

Det är med pariollen skynda långsamt som Rolls-Royce placerat de nya dragen på Phantom Series II. Bilen introducerades den första januari 2003 och hade det bara handlat om en ”vanlig” biltillverkare hade bilen varit överårig sedan länge. Men när det handlar om Rolls-Royce gäller inga ”vanliga” regler – den förra modellen som hette Phantom tillverkades i 23 år mellan 1968 och 1991 så nio år är i sammanhanget inget som höjer på några ögonbryn.

 Bland det första man märker på bilen är att de små runda lysena under strålkastarna bytts ut mot en smal rand av LED-lampor. Rolls-Royce själva hävdar att Phantom Series II är den första serietillverkade bilen med den sortens lampor som standardutrustning. Stötfångarna har skulpterats om och är lite smäckrare än föregångarens diton.

 Bakom ratten får föraren ett nytt navigationssystem att sätta tänderna i. Nytt är att kartorna kan visa landskapet i 3D-format med utmärkta utsiktsplatser på den 8,8 tum stora skärmen. Genom den kan man även se vad som händer framför och bakom bilen via de förbättrade parkeringskamerorna.

 V12:an har blivit snålare och i samma veva renare, bränsleförbrukning har sjunkit med tio procent och koldioxidutsläppen har sjunkit från 388 gram per kilometer till 347 gram.

 Uppdateringarna kommer även hamna på Phantom med extra lång hjulbas som introducerades 2005 och Phantom Drophead Coupé och Phantom Coupé som kom 2007 respektive 2008.