Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rolls-Royce suv Cullinan ska heta – Cullinan

Rolls-Royce första suv står klar i sommar och nu är namnet officiellt – efter en hel del velande. Cullinan förblir just Cullinan.

Oavsett om det är för att det har velats i styrelserummet eller om det är en medveten marknadsföringsstrategi så är nu i alla fall saken klar: att Rolls-Royce kommande suv ska heta Cullinan.

Chefer inom koncernen har tidigare hävdat att Cullinan blott har varit ett arbetsnamn för modellen och att dess riktiga namn ska offentliggöras i år. Nu gör man alltså det och namnet blir… Cullinan!

Namnet är detsamma som för en diamant på 3 106 karat som hittades i Sydafrika 1905 vilket gör den till världens största. Den delades så småningom i nio delar varav de två största i dag återfinns i den brittiska kungakronan och i Spiran med korset.

Rolls-Royce tvekar inte att dra paralleller mellan diamanten och bilen i fråga. Cullinan har, liksom sin namne, gjort en fantastisk resa. Genom ökenlandskapen i Afrika och Mellanöstern till Nordpolen, från skotska högländerna till Nordamerikas djupa dalgångar ska den ha polerats fram.

– Vi har inspirerats av diamantens tusenåriga process och namnet återspeglar att bilen är fasetterad och mångsidig, säger Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös.

– Namnet Cullinan helt enkelt är perfekt och briljant, avslutar han.

Om det stämmer kan ett framtida Teknikens Värld-test visa, klart är i alla fall att bilmodellen likt diamanten blir något som inte alla får ta del av, i alla fall till en början. Bilen visas nämligen bara för utvalda intressenter innan den gör publik debut senare i sommar.

Några tekniska detaljer har ännu inte släppts, mer än att Cullinan bygger på märkets egna aluminiumplattform, Architecture of Luxury, som debuterade med nya Phantom.