Ropa in en Ferrari F40 utöver det vanliga

Lågt miltal och kul historik får en ny innebörd. På lördag kan supersportbilen bli din.

Att gamla Ferraribilar säljs för galna belopp på de stora auktionsfirmorna är knappast någon nyhet. Ja, det har rent av blivit lite tjatigt. Tidigare i år rapporterade vi om Artcurial som klubbade en 1957 års 335 S Spider Scaglietti för över 300 miljoner kronor.

Studerar man listan över de 15 dyraste bilarna som sålts på auktion hittar vi bara Ferraribilar… med ett undantag: en Mercedes- Benz W196 – Juan Manuel Fangios Formel-1-vagn från 1954.

Har du inte de pengarna men ändå är sugen på en Ferrari utöver det vanliga ska du spana in Mecums auktion i Monterey som startar i morgon. Under den säljs en Ferrari F40 av 1990 års modell, en dussinbil i sammanhanget då den tillverkades i 1 312 exemplar åren 1987 till 1992.

F40 hör visserligen till toppen av supersportbilar men det som gör just detta exemplar unikt är att den bara har rullat knappt 90 mil och tidigare ägts av motorsportikonen Carl Haas som gick bort i somras. Han var stallägare och vann elva mästerskap under tre årtionden och samarbetade bland annat med förare som Jackie Stewart, Mario Andretti, Nigel Mansell och föraren/skådespelaren Paul Newman.

Mecum räknar med att bilen kan ropas in för så mycket som 19 miljoner kronor, vilket är cirka fem miljoner mer än en F40 utan denna unika historia och mätarställning.

Bilen, med serienummer ZFFMN34A0L0085788,  är en av 213 tillverkade i USA-specifikation. Den har fått nya säkerhetsbälten och vätskor. Bara att tuta och köra med andra ord. Och buda då, förstås.