Rosa rymligare parkeringsplatser för kvinnor

I Sydkoreas huvudstad Seoul ska det satsas på kvinnorna. En del i satsningen är parkeringsplatser för kvinnor – rosafärgade och med mer tilltagna mått på både längd och bredd.

I slutet av april tog ledningen för Seoul, Sydkoreas huvudstad, beslutet att göra staden mer kvinnovänlig. 95 miljoner dollar satsar man på kvinnorna.

En del av satsningen är kvinnovänliga parkeringsplatser där själva parkeringsrutan – med tillhörande kvinna i kjol placerad i mitten – är målad i rosa. Dessutom är själva parkeringsrutan extra väl tilltagen både på längden och bredden.

 Parkeringsplatserna ämnade för sydkoreanska kvinnor är vidare placerade där det råder bättre belysning på kvällar och nätter, närmare hissar, trappor, entréer och säkerhetsvakter.

Cho Eun-hee, ansvarig för kvinno- och familjefrågor i Seoul, är nöjd med parkeringsplatserna. Hon säger till Korea Times att ”det är som att lägga till en kvinnlig touch till en universell design och att göra det mer bekvämt för kvinnor”.

En kvinnlig brittisk reporter på en radiostation i Seoul är av åsikten att kvinnorna bör ta dessa exklusiva parkeringsplatser till sig i stället för att klaga på sexism. Detta i en stad där många bilar samsas på en liten yta och det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser som dessutom är trånga.

Utöver parkeringsplatserna är andra kvinnovänliga satsningar i Seoul att installera 7000 damtoaletter samt ta bort betongplattorna på trottoarerna och ersätta med ett bättre material som är snällare mot klackarna på damskor.

Vad tycker du om Seouls tilltag med bra placerade och rymliga parkeringsplatser för endast kvinnor?