Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG

Röststyrning mer distraherande än telefon

Enligt en nypublicerad studie är det mer distraherande att använda bilens röststyrning än att prata i mobiltelefon.

https://vimeo.com/141697388

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Amerikanska AAA Foundation for Traffic Safety presenterade nyligen sin studie gällande hur störande röststyrningssytem och prat i telefonen kan vara när du kör bil.

Den visar på att förare inte bara är distraherade under tiden de använder dessa funktioner, utan även efter att aktiviteten avslutats, i vissa fall i upp till 27 sekunder. På den tiden hinner det hända mycket i trafiken runt om.

Hjärnan kan helt enkelt inte byta från en uppgift till en annan i ett ögonblick, det är naturligt att det tar ett tag innan personen har fått tillbaka full fokus. Av totalt tretton testade röststyrningssystem visade sig nio av dem vara med distraherande än att prata i telefonen.

Bäst av de testade systemen var det i Chevrolet Equinox, medan Volkswagen Passat är uppmärksamhetskrävande och det i Mazda 6 visade sig vara sämst. Även röststyrningssystem inbyggda i telefoner som Apple Siri, Google Now och Microsoft Cortana är riktigt distraherande. Nedan ser du de kompletta resultaten för de testade systemen.

Foto: AAA Foundation for Traffic Safety

I jämförelse till bedömningsskalan på bilden klassas att lyssna på bilens radio till 1,0, och att prata i telefonen till 2,0. 4,0 är jämförbart med att uppdatera sociala medier under körning och, 5,0 kan jämföras med en ”mycket utmanande vetenskaplig uppgift utformad för att överbelasta förarens uppmärksamhet”.

I studien deltog 257 förare 21-70 år gamla, och flera av dem hade problem med de olika systemen som du kan se i videon ovan.

Förhoppningsvis fungerar detta som motivation för biltillverkarna att utveckla smidigare system, samt att förare tänker sig för innan de börjar ägna sig åt andra saker än att köra bilen när de sitter bakom ratten.