061013_roewe
061013_roewe

Rover blir Roewe

Turerna kring Rover, dess logo, varumärke och namn tycks aldrig sluta. Nu har ägaren till Rovermodellerna, kinesiska SAIC, ledsnat på BMW, Ford och alla andra parter. De startar ett nytt märke under namnet Roewe.

Säg Roewe högt för dig själv en gång. Ungefär så låter det antagligen när en kines uttalar det riktiga namnet Rover. När man uttalar det på korrekt kinesiska blir det faktiskt ”Rong Wei”. Säger en engelsman Rong Wei blir det garanterat ”Wrong Way” - fel väg. Nog om namnet.

Shanghai Automotive Industrial Corporation köpte i våras rättigheterna till Rovermodellerna 75 och 25 och har sedan dess planerat att återinföra märket på marknaderna. Men den tidigare ägaren BMW har varit motsträvig och när Ford meddelade att de tänkte utnyttja sin förköpsrätt på varumärket Rover bara för att skydda det blev det nog lite sura miner i Shanghai. 

Nu har de dock lyckats gå runt problemet. Roewe heter det ”nya” bilmärket som helt enkelt tillverkar Rovers gamla modeller och den 24 oktober blir den första modellen, Roewe 750E officiell, någon vecka senare kommer vi få se den på Beijings bilsalong.