Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jeep

Rullande banden för Jeep Cherokee har stannat

En klassisk bilmodell har slutat att tillverkas. Hur framtiden för Jeep Cherokee blir är högst oviss.

I elektrifierings spår ritas bilfloran om. Klassiska bilmodeller ger vika för nya. Nu kan Jeep Cherokee stå på tur, en modell som hängt med sedan 1973 och som nu är inne på sin femte generation som lanserades 2014. Eller var inne rättare sagt, sista exemplaret tillverkades 28 februari då fabriken i Belvidere (Illinois), där modellen tillverkats sedan 2017, ställdes ”på tomgång”, enligt en rapport från nyhetsbyrån AP.

Fabriken i Belvidere började tillverka Chryslerbilar 1965. Foto: Jeep

Det mesta pekar på att tomgången kommer gå över till att stänga av tändningen helt då Carlos Tavares, vd för koncernen Stellantis dit Jeep tillhör, sagt att man nu kollar på olika lösningar för fabriken med 1 350 anställda, enligt Motortrend. Att bygga elbilar kostar 40 procent mer än att bygga bilar med förbränningsmotorer, en kostnad som man inte bara kan ta ut på kunderna och att sälja elbilar med förlust går inte, sa Tavares vidare. Enligt Motortrend kan stängningen ses som ett sätt för tillverkaren att få lite andrum.

Men än är inte loppet helt kört för modellen Cherokee. Jeep har sagt att information om en eventuell sjätte generation ska komma ”i sinom tid”.

Första generationen Cherokee var en stor suv. Foto: Jeep

 

Cherokee började sitt liv som en tvådörrarsversion av den stora suven Wagoneer. 1984 kom en ny mindre generation som kan ses som den moderna kompakta suvens urmoder. Enligt statistik från Mobility Sweden slutade Cherokee att säljas i Sverige under 2020, 35 exemplar registrerades det året.