Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rykte: Femte generationens Renault Clio kommer som mildhybrid

Nya småbilen väntas visas i Paris i höst. Får flera nya motoralternativ.

OBS Bilden ovan visar Renault Symbioz som nya Clio tros låna designdrag ifrån.

Dagens Renault Clio är med sina sex år på nacken helt plötsligt en av gamlingarna i småbilssegmentet (även om den uppdaterades lagom till förra året).

Under 2017 kom både Volkswagen Polo och Ford Fiesta i nya skepnader.

Men mot slutet av året kommer Renault råda bot på det. Då väntas nämligen den femte generationen av Renault Clio få premiär.

Uppgifterna kommer från brittiska Auto Express.

Enligt tidningen kommer nya Clio att vara en av stjärnorna på Paris-salongen i september. Hur den nya småbilen kommer att se ut är svårt att veta, vi har inte sett några spionbilder än så länge, men enligt Renaults designchef Laurens van den Acker, som Auto Express talat med, kommer Clios interiör att genomgå en dramatisk förändring. En stor porträttliknande touchskärm (gissningsvis liknande den i Talisman och Mégane) kommer att dominera instrumentpanelen samtidigt som materialvalen kommer att få sig ett lyft för att inge en mer känsla av premium jämfört med tidigare generationer (se Clios nuvarande interiör här nedtill).

Tekniskt kommer nya Clio att byggas på en uppdaterad version av Renaults CMF-B-plattform – en bottenplatta som delas med senaste generationens Nissan Micra.

På motorfronten kommer flertalet bensinmotorer att erbjudas, bland annat den nya turbomotorn på 1,3 liter (presenterades i december) samt en omarbetad version av den gamla trecylindriga turbomotorn på 0,9 liter.

Dessutom kommer Renault att erbjuda en mildhybridvariant, vilket spås innebära en liten bensinmotor kombinerad med 48 volts-elekronik.

Skälet till att Renault väljer att satsa på en mildhybrid istället för en laddhybrid sägs vara att man vill hålla nere kostnaderna.

Nya Clio kommer även att lättas, bland annat tack vare aluminium i konstruktionen, för att ge bättre bränsleförbrukning.

Det är enligt Auto Express i nuläget oklart om Renault kommer att erbjuda nya Clio med dCi-dieselmotorer.