Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rykte: Geely planerar att investera över 17 miljarder i Lotus

Enligt en anonym källa till Bloomberg är Volvos ägare Geely nära att investera 17,3 miljarder kronor i Lotus. Målet ska vara att att ta upp kampen med Porsche och Ferrari.

Enligt Bloombergs källa ingår det i Geelys planer att bland annat utöka antalet anställda i Lotus redan befintliga fabrik i Hethel med 200. Senare ska ytterligare en bilfabrik byggas, enligt uppgift troligast i West Midlands-regionen, och sist men inte minst ska ett design- och innovationscenter öppnas i Coventry.

Enligt Bloomberg har Geely även för avsikt att köpa fler andelar i Lotus. I dag äger man 51 procent av aktierna i det det engelska sportbilsmärket, resten ägs av det Malaysiska bolaget Etika Automotive.

Geely gick som bekant in som majoritets ägare i Lotus så sent som förra året, samtidigt som man blev minoritetsägare till Lotus förra ägare Proton.

LÄS MER: Geely-boss tar över ansvaret hos Lotus

Geely har inte velat kommentera uppgifterna gällande investeringsplanerna i Lotus, men skriver i ett mejl till Bloomberg att företaget är ”fullt fokuserat på att se till så att Lotus åter blir ett ledande globalt lyxmärke”. Enligt uppgift är det framför allt Ferrari och Porsche som man ser som Lotus framtida konkurrenter.

Sedan tidigare vet vi att Lotus arbetar på minst tre modeller för tillfället: två sportbilar och en suv. En av sportbilarna är en ny Elise som ska få premiär 2021 eller 2022.

Suven, som kommer att byggas på någon av Volvos plattformar, är det än så länge oklart när den kommer att ha premiär. Den kommer för övrigt att byggas i Kina.